Skarven är en skicklig fiskare främst beroende på den långa halsen. Tänjbarheten av deras svalg tillåter dem att svälja mycket stora fiskar, som smälts mycket hastigt och magen fordrar ganska snart ny påfyllning.
Skarvar är skickliga dykare och lever uteslutande av fisk. På flera ställen har det uppstått konflikter mellan storskarv och människa beror på fågelns konkurrens med fisket. Bland annat plockar skarven fisk ur nät och orsakar bitskador som gör att fisken inte kan saluföras. Länge har den därför betraktats som fiskarnas fiende nummer ett. Det finns uppgifter att en större koloni storskarvar kan konsumera upp till 150 ton fisk på ett år.
Skarven häckar i kolonier i träd eller på klippavsatser. Fågelns spillning består till stor del av frätande ammoniak som tar död på all växtlighet. Skarven tar inte så sällan över små öar. Dessa känns igen på sina döda träd och svarta fåglar.
Arten var hotad
I början av 1900-talet var arten helt utrotad. I början av 1940-talet bildades en koloni i Kalmarsund och nu finns över en halv miljon häckande i Sverige. Skarven är vanlig över stora delar av landet.
Skarven, som häckar i kolonier, är en flyttfågel.
En skarvkoloni känns lätt igen på de döda träden och att markvegetation saknas, eftersom den frätande spillningen död på det mesta. Ett annat kännetecken är spybollar som fågeln stöter upp, innehållande osmältbara delar från bytesfiskarna som sväljs hela.
Stort vingspann
När skarvarna av någon anledning överger sin boplats omvandlas ammoniaken bland annat till nitrat. Vissa växter tar upp detta som näring, men flera arter, främst barrträd, som tallar, återhämtar sig aldrig.
Skarven är en relativt stor fågel, som kan bli 80-100 centimeter hög och ha ett vingspann på 130-160 centimeter. Vikten ligger på mellan två och tre kilo. Den kan bli ganska gammal. Rapporter finns om skarvar som blivit närmare 20 år.
Varifrån skarvarna kring Fårön kommer är oklart, men det finns en koloni i Piteå skärgård. Möjligen kan fåglarna komma från finska Österbotten efter den senaste tidens sydostliga vindar.