Alltfler ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Många Piteåbor har svårt att få ekonomin att gå ihop och antalet skuldsaneringsärenden ökar. Piteås två budget- och skuldrådgivare jobbar hårt för att hinna med att hjälpa alla som hör av sig.

Anita Grankvist och Susanne Karlsson jobbar som budget- och skuldrådgivare på kommunen. De säger att alltfler hör av sig och vill ha hjälp med att styra upp ekonomin.

Anita Grankvist och Susanne Karlsson jobbar som budget- och skuldrådgivare på kommunen. De säger att alltfler hör av sig och vill ha hjälp med att styra upp ekonomin.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-10-02 07:00

Anita Grankvist och Susanne Karlsson som jobbar som budget- och skuldrådgivare på Piteå kommun säger att alltfler hör av sig till dem för att få hjälp med ekonomin.

undefined
Anita Grankvist och Susanne Karlsson har fullt upp med att hjälpa Piteåbor och Älvsbybor med att få ordning på ekonomin.

– Det kan handla om hjälp med att göra en budget, att kartlägga skulder och att hjälpa någon att ansöka om skuldsanering. Vi kan också bedöma hur troligt det är att skuldsanering beviljas. Själva beslutet om skuldsanering tas av Kronofogdemyndigheten, säger Anita Grankvist.

För något år sedan lanserade Kronofogdemyndigheten en ny e-tjänst där privatpersoner kan ansöka om skuldsanering. E-tjänsten har enligt Kronofogden gjort att ansökningarna ökat men också avslagen.

undefined
Anita Grankvist har jobbat i elva år som budget- och skuldrådgivare på kommunen.

– För att beviljas skuldsanering måste en rad krav uppfyllas, till exempel att man är så skuldsatt att man inte kunnat betala sina skulder på många år, säger Anita Grankvist.

I dagsläget har de båda rådgivarna omkring 160 pågående kontakter, ett antal som fördubblats de senaste tio åren. De flesta hjälpsökande är i medelåldern och har kämpat länge för att få ekonomin att gå ihop. De ser dock ingen tydlig trend till varför alltfler hör av sig.

undefined
Till kommunens budget- och skuldrådgivare kan man höra av sig för kostnadsfri hjälp.

– Det är folk som blivit arbetslösa, sjuka eller som separerat och därigenom fått försämrad ekonomi. De har tagit små lån för att klara månadskostnaden och så har det pågått. Chanserna för bättre lån har bränts och till slut står man där med Kronofogden i hasorna.

Anita Grankvist och Susanne Karlsson säger att pandemin haft en negativ påverkan på mångas ekonomi men att de ännu inte sett effekterna av den i form av fler som behöver hjälp.

undefined
Susanne Karlsson har omkring 80 personer som hon har en pågående kontakt med gällande ekonomin.

– Det kommer att dröja ett par år till innan det märks här hos oss men det kommer att märkas. Många har blivit permitterade och kanske förlorat jobbet och sedan är det svårt att få ett nytt jobb nu, säger Anita Grankvist.

Hon upplever att det sociala skyddsnätet i samhället blivit sämre.

undefined
Anita Grankvist och Susanne Karlsson jobbar som budget- och skuldrådgivare på kommunen. De säger att alltfler hör av sig och vill ha hjälp med att styra upp ekonomin.

– Fler blir utförsäkrade, a-kassan räcker inte till och försäkringskassans stöd har urholkats.

Rådgivarna beskriver hur skulden och skammen hos dem som hamnar på obestånd är stor och att många som söker hjälp för första gången tycker det känns jobbigt och är rädda att uppfattas som att de betett sig oansvarigt.

undefined
Susanne Karlsson välkomnar folk att höra av sig om de behöver hjälp med ekonomin.

– Vi dömer ingen som hör av sig hit. Det vill vi verkligen betona. Sedan är det många Piteåbor som inte vet om att vi finns. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och vara trygga med den sekretess som finns. Många känner sig lättade när kontakten är tagen, säger Susanne Karlsson.

För den som har problem att få ekonomin att gå ihop har Anita Grankvist och Susanne Karlsson några råd.

– Har man inte råd att betala alla sina skulder men ändå kan betala någon ska man prioritera hyran. Det är värre att stå utan bostad än att hamna hos Kronofogden.

undefined
Susanne Karlsson och Anita Grankvist har tillsammans omkring 160 pågående kontakter med Piteåbor och Älvsbybor som har problem med ekonomin.

Programmet Lyxfällan som handlar om människor som skuldsatt sig svårt, ger de inte mycket för.

– Vi försöker till skillnad från Lyxfällan att lyfta människor. Dessutom kan man lätt få intrycket därifrån att det går att förhandla med långivare men så är det inte. Har man inget att erbjuda, som till exempel en borgensman/släkting som går in med pengar, så blir det nej när det kommer till att skriva ner lån eller dylikt.

Enligt statistik från Kronofogden hade 146 Piteåbor en pågående skuldsanering 2016 och 2020 var det 201 stycken.

I Piteå kommun hade 939 personer pågående ärenden hos Kronofogden år 2020. 

Skuldsanering

Skuldsanering innebär att du betalar, om du har möjlighet, en del av dina skulder under några år. När du är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i skuldsaneringen – tanken är att du ska bli skuldfri.

En skuldsanering gäller i fem år från beslut om inledande. Vid en skuldsanering för företagare är motsvarande tid tre år. Sedan är skuldsaneringen klar. Kreditupplysningsföretagen ska då ta bort dina betalningsanmärkningar.

Källa: Kronofogden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!