Hundratals medicindoser glömdes bort

Ökad smärta, oro och sömnproblem. Det är några av konsekvenserna när personal glömmer bort att ge äldre medicin. Nästan 1 000 fel rapporterades förra året, en ökning med 30 procent.

Äldre personer är känsligare för mediciner. Dessutom använder de ofta många olika läkemedel. Enligt Socialstyrelsen beräknas mellan 10 och 30 procent av alla akuta sjukhusinläggningar av äldre bero på läkemedelsbiverkningar.

Äldre personer är känsligare för mediciner. Dessutom använder de ofta många olika läkemedel. Enligt Socialstyrelsen beräknas mellan 10 och 30 procent av alla akuta sjukhusinläggningar av äldre bero på läkemedelsbiverkningar.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-02-25 18:30

Varje år sammanställer socialtjänstens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, alla avvikelser som inträffat inom Piteå kommuns vård av de äldre, sjuka och funktionshindrade. Totalt rapporterade 1 009 avvikelser 2017, en ökning med 25 procent sedan föregående år.

– Vi har rekord i avvikelserapporter och det är positivt. Jag tycker fortfarande vi behöver rapportera mer och framförallt i ett tidigare skede för att undvika skador, säger Irene Lundqvist, MAS.

Flest avvikelser skedde på kommunens äldreboenden och läkemedel utgjorde det största felområdet. Totalt rapporterades 952 brister i medicinhanteringen, en ökning med 30 procent sedan 2016.

– Det absolut vanligaste är att man glömmer bort att ge patienten medicin. Jag tycker det är allvarligt. Det kan handla om någon som har ont och som får smärta i onödan.

Andelen som drabbats av misstaget har ökat med 14 procent. 309 patienter har fått en direkt konsekvens där de vanligaste var ökad smärta, oro, stelhet, blodsockerpåverkan, förlängda behandlingsperioder, störd sömn och behov av extra undersökningar.

– Att rapporteringen ökar är bra, men det bekymrar mig att vi får fler där personer har fått någon konsekvens av det, säger Irene Lundqvist.

Felen innebär också ett merarbete för personalen och i 70 procent av läkemedelsmissarna fick en sjuksköterska tillkallas för att försöka reparera skadorna.

– Det kostar både tid, pengar och ger lidande för individen, säger Irene Lundqvist.

Fyra läkemedelsbrister var så allvarliga att MAS anmälde dem till Inspektionen för vård- och omsorg enligt Lex Maria. Fallen handlade om bortglömd dosering, patienter som fått dubbel dos och en annan patients medicin.

– Ingen ledde till någon allvarlig vårdskada och i de tre fallen som IVO svarat var de nöjda med åtgärderna som vidtagits. Däremot kan vi konstatera att en person fick åka till sjukhus helt i onödan på grund av att vi hade brustit och gett dubbel dos.

Enligt Irene Lundqvist arbetar verksamheten med olika projekt för att minska felen. Bland annat ett digitalt påminnelsesystem som ska blinka och tjuta om någon dosering glöms bort.

– Det är viktigt att rätta till det, för vi glömmer för mycket i dag. Sedan ska det sättas i relation till att vi har 1 100 patienter som får hjälp med medicin i genomsnitt två gånger om dagen. Det rör sig om över 800 000 doser per år.

Medicinen flödar på kommunens äldreboenden och mycket handlar om att lindra oro och ångest. I Piteå behandlas 42 procent av brukarna med antidepressiva läkemedel. 36 procent har en kombination av lugnande och sömnmedel. Andelen äldre som har mer än 10 ordinerade läkemedel har ökat och ligger nu på 19 procent.

– Vi kan konstatera att medicineringen ökar. Sedan är det svårt för mig att ha åsikter om det, säger Irene Lundqvist och konstaterar att det är läkarna utanför den kommunala organisationen som har förskrivningsrätten och gör bedömningen om hur mycket läkemedel som behövs.

Enligt henne har kommunen däremot ett ansvar att jobba med icke-medicinska insatser.

– Det kan handla om att aktivera de äldre så att de inte sover på dagarna och är vakna på nätterna. Det kan också handla om att lindra smärta på andra sätt än genom mediciner.

Kan det vara så att äldre får lugnande medicin och sömntabletter för att det finns för lite tid till andra åtgärder?

– Jag kan förstå att folk kan tänka så, men jag tror och hoppas inte det är på det sättet.

Avvikelser 2017

2017 rapporterade socialtjänsten 1009 avvikelser enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det är en ökning med 25 procent sedan 2016 då 757 avvikelser rapporterades.

952 avvikelser var brister i läkemedelsförskrivningen. 309 patienter har fått reaktioner av misstaget, en ökning med 14 procent sedan föregående år.

Utebliven dos utgjorde 74 procent av alla läkemedelsavvikelser.

70 procent av alla läkemedelsavvikelser åtgärdades av sjuksköterska.

2017 inrapporterades 1753 fall, varav 35 frakturer och 23 fall med andra skador än frakturer.

Källa: Patientsäkerhetsberättelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om