Hundratals bristfälliga avlopp ska granskas i sommar

80 procent av de enskilda avloppen i Piteå hade brister. Nu inleder kommunen en stor granskning för att se om fastighetsägarna vidtagit åtgärder.

De cirka 1 000 avlopp som fick nedslag i den stora inventeringen ska nu kontrolleras igen. I sommar ska ungefär 300 besiktigas. (Arkivbild)

De cirka 1 000 avlopp som fick nedslag i den stora inventeringen ska nu kontrolleras igen. I sommar ska ungefär 300 besiktigas. (Arkivbild)

Foto: Sune Johansson

Piteå2021-05-26 21:45

Det var 2011 och 2016 som Piteå kommun gjorde en stor inventering av enskilda avlopp. 1 600 avlopp kontrollerades och ungefär 80 procent hade brister där hälften bedömdes som allvarliga.

– Vi fokuserade främst på omvandlingsområden till permanentboenden, vattennära avlopp och fastigheter nära övergödda områden, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på Piteå kommun.

Nu har miljö- och hälsoskydd dragit i gång en stor uppföljning av alla avlopp som fick nedslag i inventeringen. Enligt Ulf Isaksson ska ungefär 300 fastigheter kontrolleras i sommar.

– Det är ganska mycket jobb och vi får förstärkning med personal under sommaren, säger Ulf Isaksson.

undefined
Enligt Ulf Isaksson, miljöinspektör på Piteå kommun, leder tillsynen till många ansökningar om tillstånd för att göra nya avloppsanläggningar. (Arkivbild)

Uppföljningarna har precis inletts och enligt Ulf Isaksson är det inte alla som åtgärdat anläggningarna.

– Många har funderat på det. En del har redan åtgärdat det, medan ett antal söker om tillstånd för ny anläggning direkt och så koncentrerar vi oss på det nya istället. Det blir många tillståndsanmälningar till följd av den här tillsynen. 

Vad är det som brister?

– Det kan vara infiltrationen, det kan vara slamavskiljaren. Det kan också vara skötsel om man har minireningsverk. 

Att åtgärda sitt enskilda avlopp med ny infiltrationsanläggning, minireningsverk och trekammarbrunn kan bli en kostsam historia för fastighetsägaren. Enligt Ulf Isaksson kan det handla om allt från 60 000 till över 150 000 kronor beroende på vad som måste göras.

– Det kan dra iväg i pris. Men det är dyrt att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp också.

Hur reagerar fastighetsägaren när ni gör tillsyner?

– Det är blandade känslor. Det är förstås inte roligt, men det är många som förstår. Det handlar om att bidra till en bättre miljö lokalt. Det är inte så roligt med övergödning heller. 

Ser ni att det är fler som går över till andra avloppslösningar?

– Känslan är att det har blivit mer förbränningstoaletter ute i beståndet.

Ulf Isaksson vill däremot förtydliga att det fortfarande finns krav på rening för den som tar bort toaletten och bara släpper avloppsvatten från bad, disk och tvätt, bdt.

– Det är samma bakterier och virusflora i bdt-vattnet som i wc-vattnet, även om koncentrationen är mycket lägre. 

Tanken är att uppföljningarna ska pågå i tre års tid. 2024 är nämligen planen att börja inventera resterande 1 600 enskilda avlopp av de totalt 3 200 som finns i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!