Det var den 22 mars som besiktningsmannen vid konsultföretaget Tyréns påbörjade slutbesiktningen av den nybyggda kulturflygeln vid Christinaskolan. Med sig hade han ytterligare sex biträdande besiktningsmän som är experter inom el, brand, ventilation och styrning.
Resultatet efter besiktningen visade på ett stort antal brister och projektet kunde inte godkännas.
– Det var många punkter, sedan är det inte så allvarliga brister i sig. Mycket är målningsanmärkningar och det blir många när varenda skada ska noteras, säger Mats Bergh, projektchef på fastighets- och serviceförvaltningen.
Enbart på byggsidan upptäcktes 147 fel och räknar man in även el, ventilation och brand är det betydligt fler. Det handlar om allt från hål i väggar, repiga golv, otätade rörgenomföringar till felmonterade dörrar, trasiga kakel och brister i målningen.
"Samtliga målade väggar och innertak har märken skador i alla rum dessa markeras med blå tejp", står det i slutbesiktningen.
När det gäller brandskyddet upptäcktes flera brister. En dörr hade felaktig öppningsbredd och en saknade drevning.
"Samtliga dörrar i brandcellsgräns saknar injustering och stänger ej helt tätt", står det i besiktningen.
På besiktningen upptäcktes att två utrymmen som är del av utrymningsväg från Christinasalen saknar branddetektering och utrymningslarm.
– Brister i brand och utrymningsvägar var det som främst gjorde att slutbesiktningen inte blev godkänd. Det är a och o att det fungerar, säger Mats Bergh.
Det låter som väldigt mycket fel?
– Jag kan förstå det, men det skiljer sig egentligen inte så mycket från en normal besiktning.
Vid en ombesiktning den 13 april godkändes projektet.
– Det kommer att bli en jättefin lokal. Det kommer verkligen att bli ett lyft när vi tar den i drift.
Har entreprenören åtgärdat alla brister?
– Det mesta är åtgärdat. Någon punkt finns kvar, men det är inte många. De har gjort ett bra arbete på sista tiden.
Var entreprenören klar när ni gjorde slutbesiktningen?
– Nja, de har varit lite sena. Det var tänkt att ha slutbesiktning redan tidigare, men det var ingen idé att ha det. Det blev ändå som du såg rätt många punkter. Det flyttades fram då det har varit en del tillkommande jobb.
Enligt Mats Bergh var bland annat väggkonstruktionen och grunden tvungen att förstärkas.
– Sedan var taket över foajen angripet av fukt och mögel som man inte kunde se förrän man började riva. Det taket är bytt.
Anbudet från företaget Bygg City i Luleå AB var lägst med 15,6 miljoner kronor. Betydligt lägre än BD Bygg, Eksputh Bygg och HÖ Allbygg som låg i storleksordningen 17,9 till 18,8 miljoner kronor.
Kostnaden nu är beräknad till 19,9 miljoner kronor och det är oklart om det kommer att hålla.
– Vi för diskussioner med entreprenören och har inte klart de ekonomiska regleringarna än. Budgeten ligger på 19,9 sedan får vi se vad det blir i sländan. Det är inga stora fördyringar, säger Mats Bergh.
Alan Somero, platschef och delägare i Byggcity, säger att det är skönt att projektet nu är godkänt.
– Det har varit omfattande extraarbeten där så det gick inte att hålla tidsplanen. Vi gjorde så gott vi kunde och försökte få en slutbesiktning så tidigt som möjligt, men vi visste att det förmodligen inte skulle bli godkänt.