Hundra hattar visas upp på muséet

350 gamla hattar, förpackade i kartonger, hittade familjen Klockljung på vinden i sitt nya hus i Glommersträsk. Hattarna hade tillhört körsnären och modisten Jenny Petrina Stenqvist och nu visas hundra av dem upp på Piteå museum.

På Piteå museum visas nu hattarna upp ungefär på det sätt det kan ha sett ut i Jenny Petrina Stenqvists butik.

På Piteå museum visas nu hattarna upp ungefär på det sätt det kan ha sett ut i Jenny Petrina Stenqvists butik.

Foto: Sofia Eriksson

PITEÅ2009-05-11 06:23
När Stockholmsparet Pia och Mats Klockljung och deras familj flyttade till Glommersträsk hittade de en riktig skattgömma på vinden. Paret de köpt huset av berättade att det fanns några hattar på vinden och att de tillhört den förre ägarens mamma Jenny Petrina Stenqvist, som drivit Modemagasinet i Glommersträsk.
- Vi gick uppför den branta vindstrappan men höll på att ramla baklänges igen när vi fick se vad som fanns där. "Några kartonger" var en underdrift. Där fanns kartong efter kartong från olika hattfabriker, fullproppade med hattar av alla de slag. De var sorterade efter material - skinn, tyg, fjädrar, stickat, filt, strå, läder och så vidare, säger Mats Klockljung.
"Stora intressen"
Jenny Petrina Stenqvist hade utbildat sig till körsnär i Luleå på 20-talet och från trettiotalet och fyrtio år framåt drev hon Modemagasinet i Glommersträsk. 350 av hennes hattar fanns sparade uppe på vinden i Klockljungs nya hem
- Hattar var i själva verket redan ett av våra stora intressen och själv har jag köpt huvudbonader som minnen på de flesta av mina utlandsresor.
Efter en liten ursortering, vissa hattar, speciellt de i filt, hade blivit skadade av åren på vinden, har familjen Klockljungs haft en liten hattutställning i den hantverksbutik de driver i byn.
- Vi insåg att vi satt på en kulturskatt. De förra ägarna var inte svåra att övertala att låta hattarna bli kvar i huset, dock mot ett heligt löfte om att de inte fick säljas eller skänkas bort, säger Mats Klockljung.
"Angrepp"
Jenny Petrina Stenqvists hattar visas nu på Piteå museeum i utställningen "Hundra hattar".
- Vi har valt ut hattarna dels efter hur mycket angrepp de utsatts för under åren men också efter färg och form, säger utställningsproducenten Beatrice Eklund på Piteå museum.
Hattarna är sorterade efter decennier. Pia och Mats Klockljung har en önskan om att de som besöker utställningen eller läser tidningen ska hjälpa till med att tidsbestämma hattarna. Känner du igen någon modell och har något att berätta om någon speciell sorts hatt är du välkommen att kontakta dem i Glommersträsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om