Hundar kan prata.
Hundar kan skämmas.
Hundar kan hjälpa, jobba, rädda liv. Det finns nästan inga begränsningar för vad de inte kan. Åtminstone om hundpsykologen och företagaren Yvonne Fång, Piteå får ha synpunkter.
Allt mer
– Så är det nästan. Hundar används allt mer i allt från rena diabeteshundar till pedagogik i skolan och arbete inom psykvården, berättar hon.
På torsdagskvällen höll Yvonne Fång en förhållandevis välbesökt föreläsning om hunden och vad den kan ge och lära oss. Självklart finns det ju begränsningar för vad en hund kan åstadkomma. Den kör exempelvis inte bil, den lagar inte mat och så vidare.
Men hunden används allt mer både yrkesmässigt och som vanligt sällskapsdjur. Förmodligen är hunden också ett av det absolut intelligentaste däggdjuren.
– Betydligt klokare än exempelvis schimpanser som anses vara människans närmaste släkting. En hund kan bland mycket känna av känsloyttringar och den kan även skämmas, säger Yvonne Fång.
När det gäller mänskliga diagnoser, breddas också hundens användningsområde.
– Idag blir det allt vanligare med diabeteshundar, berättar Yvonne Fång.
– En tränad diabeteshund känner av när blodsockret sjunker och larmar.
"Skapar lugn"
Rent allmänt kan en hund tränas till mycket. Även inom skolan finns användningsområden. Inte minst som pedagogiskt redskap.
– Barn som kanske har svårt att läsa högt i grupp, har betydligt lättare att läsa för en hund. Den ger trygghet och skapar lugn, förklarar Yvonne Fång.
Det blir också allt vanligare med terapihundar inom vård och omsorg.
– Både i behandlingssyfte med allt från sjukgymnastik till lugnande behandlingar.
Enligt hundpsykologen är hunden överlag till nytta för människan i nästan alla sammanhang.
Sen svävar Yvonne Fång inte det minsta på målet när hon konstaterar att:
– Hunden är människans absolut bästa vän.