Hunden Abbe höll på att drunkna

Maja Markström tog med sig sin hund Abbe för att låta honom svalka sig i Yttre fjärden vid Norrstrandsbadet, då Abbe fick syn på en vattenskoter i vattnet som han började simma mot.

Maja Markström tillsammans med Labradoodle Abbe, 8 år.

Maja Markström tillsammans med Labradoodle Abbe, 8 år.

Foto: Privat

Piteå2021-06-05 11:00

– Jag hade honom lös då han bara brukar gå i vattnet för han gillar inte att få vatten över huvudet efter en incident som valp, berättar Maja Markström.

Under badturen får Abbe syn på en vattenskoter som är ute och köri vattnet som han bestämmer sig för att simma ut till.

– Han hoppar från bryggan och börjar simma mot vattenskotern. Samtidigt började jag ropa på honom och jag ser att han hör mig för att han vänder sig om och tittar på mig men fortsätter, säger Maja och fortsätter:

– Jag märker att han kommer inte att komma tillbaka och när hundar inte orkar simma längre så sjunker de. Jag hann tänka att jag aldrig skulle låta honom drunkna.

Med det i tankarna skyndar sig Maja av med kläderna för att sedan springa ut i Yttre fjärdens kalla vatten efter Abbe som simmar rätt ut mot vattenskotern.

undefined
På Norrstrand började hunden Abbe att simma efter en vattenskoter som körde i vattnet.

– Jag ropade på Abbe samtidigt som jag simmade. Min kompis stod på bryggan och skrek efter mig och senare fick jag reda på att han skrek att jag skulle vända tillbaka för att vi fortsatte långt ut. Vi var ute vid farlederna där båtarna kör, säger hon.

Efter ett kort tag försvinner sedan vattenskotern som Abbe hade satt fart efter och började simma i cirklar. Då hoppades Maja att hon skulle få tag på honom men sedan kom en ny vattenskoter som han satte efter i högre fart än sist.

Majas kompis hade gått ut på vägen och försökt stanna bilar som skulle kunna hjälpa till men det var ingen som stannade.

– Vi hade tidigare sett att det var en flotte som åkte fram och tillbaka samt en båt som åkte mot Djupviken och kom tillbaka när jag var ute i vattnet så jag började att vinka så att de inte skulle köra på min hund, säger Maja och fortsätter:

– Deras första reaktion var att vinka men förstod sen att det var någon som simmar och jag ropade åt de att ta fast Abbe så de åkte efter honom men han fortsatte bara att simma.

Vid Tages bro var det en vattenskoter som körde runt och som Abbe hade bestämt sig att han skulle till.

– Där var flotten som vi hade sett tidigare och de tog fast honom då det var lättare att få upp honom på den än i båten, säger Maja som fick hjälp upp av båten som hon mött.

undefined
Abbe mår efter omständigheterna bra men var redo att simma ut igen i vattnet.

Efter händelsen mår båda bra och Abbe var redo att hoppa i vattnet igen när de kom tillbaka.

– Abbe har aldrig dragit iväg sådär förut, nu blir det koppel resten av livet, berättar Maja. 

Karta: Piteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!