- Det är en trivselfråga för oss gemensamt, vissa stråk är inte roliga. Har man barn som hoppar i snödrivor så är det inte så roligt, säger hon.
Attitydproblem
Hon tror att problemet med kvarlämnat bajs har att göra med folks attityder, men Wikman menar också att det ökande antalet hundar under de fem senaste åren kan bidra - men problemet har alltid funnits.På Prästgårdsgatan i centrala Piteå rastar Viola Skogman sin hund Bilbo. På kopplet sitter en hundbajspåse fastknuten och i fickan har hon en extra. Hon tycker det är en självklarhet att plocka upp efter sin hund och är inte så förtjust i hur det ser ut efter gatan där hon bor.
- Jag tycker det är fruktansvärt, säger Viola och pekar efter vägen som är kantad av hundlämningar. De visar inget ansvar eller hänsyn. Man ska inte ha hund om man inte är redo att ta upp bajset.
Självklarhet
Hon tycker att man ska säga till om man ser en hundägare som inte plockar efter sin hund. Hon anser också att kommunen ska placera ut flera latriner.- Då behöver man inte gå hem med påsen. Det skulle inspirera, säger hon.
Lars Wendleman är också hundägare. Han håller med Viola att det är en självklarhet att plocka upp bajset.
- Det är ju jätteenkelt att ha en påse med sig, säger han.
Lösning
En lösning på problemet med hundbajs längs gatorna skulle, enligt Wendleman, vara ett förbud.- Det borde vara förbjudet att rasta sin hund på vissa ställen. Det skulle finnas speciella områden som hundrastgårdar, säger han.
Inom Piteå kommun finns cirka 80 hundlatriner. De är placerade efter gång- och cykelstråk där det bor mycket folk. Inom stadskärnan måste man ta sig till en park för att hitta en latrin. På Parkavdelningen planerar man inte att införskaffa fler latriner då det är en ekonomisk fråga.