Djurlivet formligen exploderar ute i naturen. Även om snön ligger kvar i norrlägen och svackor börjar södersluttningarna vara både torra och varma. Och i varma söderlägen trivs huggormarna, som nu har vaknat ett par veckor tidigare än vanligt.
Dan Andersson, Boden, är ordförande i Norra Norrlands herpetologiska förening. Han är ute i skogen nästan dagligen och har redan sett flera exemplar som börjat röra på sig.
– Huggormarna har varit vakna i 14 dagar ungefär och det beror på att det är varmare än vanligt. De övervintrar i sydsluttningar och det är på sådana ställen folk ser dem när de kryper fram. Det kan ligga ett 20-tal på något ställe.
Hundägare rör sig ofta i skog och mark och risken finns alltid att hunden kan stöta på en huggorm och bli biten.
Huggormar hugger oftast en hund i nosen eller i tassarna. Bett i tassarna innebär störst risk eftersom hunden går på benet. Detta bidrar till musklernas sammandragningar och ormgiftet sprids därför snabbt. I det läget är det bäst att bära sin hund.
Petra Karved, veterinär vid Din veterinär i Piteå, uppmanar hundägare att söka veterinär direkt vid ormbett.
– Hundarna får väldigt, väldigt ont. Toxinet ger väldiga svullnader och de kan få nekroser, vilket innebär att vävnaden kan dö. När de kommer in ger man dropp för att späda ut giftet och morfin mot smärtan.
Förr var det vanligt att ordinera kortisontabletter, men i dag rekommenderas inte det.
– De kan ge en falsk trygghet om att man gjort det man bör göra. Det räcker inte, man ska söka veterinär, säger Petra Karved.
Hon menar att våren är en period när huggormar har ett starkare gift.
– Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam ifall hunden svullnar upp även om man inte sett att hunden blivit biten. Det kan vara svårt att se de små hålen efter ett huggormsbett.
Ormälskaren Dan Andersson berättar om sin egen hund, en siberian huskytik som var duktig på att spåra ormar, grodor och paddor.
– Hon hjälpte mig inventera på det sättet att hon satte sig tre–fyra meter ifrån ormen och tittade så att jag skulle förstå var den låg.
Han berättar att huggormarna är ganska lugna och sävliga den här årstiden.
– Än så länge är det främst hanarna som kommit fram, honorna är lite sömnigare. Sömnigast av alla är de tio centimeter långa fjolårsungarna som dröjer sig kvar i hålorna ännu någon vecka, säger Dan Andersson.
Vill man se huggorm är det rätt tid att ge sig ut nu.
– På sommaren är det nästan stört omöjligt att hitta dem, de är inte i grupp och ligger stilla om man närmar sig.