Tingsrätten frikände lastbilschauffören samt de två företagen Smurfit Kappa och Green Cargo från skuld till olyckan. Åklagaren Christer B Jarlås var inte nöjd med domen och överklagade till hovrätten. Under tre dagar hölls förhandlingar i Piteå tingshus och hovrätten gjorde bland annat syn vid olyckskorsningen på Smurfit Kappas fabriksområde.
En knäckfråga under rättegången var huruvida sikten på platsen var bra eller dålig. Åklagaren anförde att flera lampor var trasiga och försämrade siktförhållandena avsevärt på olycksplatsen.
Cecilia Kindgren-Bengtsson, Green Cargos försvarare och Smurfit Kappas ombud Anders Lorentzon var av en helt annan mening. De ansåg båda att siktförhållandena var tillfredsställande vid olycksplatsen.
– Ljuset var ungefär som i dag och sikten är ju jättebra, sade Anders Lorentzon, i samband med att rätten besökte olycksplatsen.
Hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten i skuldfrågan. Green Cargo och Smurfit Kappa frias från att betala företagsböter och får också ersättning för sina rättegångskostnader – drygt 600 000 kronor för Green Cargo och närmare 850 000 kronor för Smurfit Kappa.
Hovrätten skriver i domen att både Green Cargo och Smurfit Kappa har följt de specifika regler som gäller på området, att erforderliga tillstånd fanns och att Green Cargo i övrigt arbetat enligt branschpraxis för järnvägsföretag.
Enligt hovrätten har Smurfit Kappa varit väl medvetna om olycksrisken vid korsningen där tåget och lastbilen kolliderade.
"Vad gäller riskbedömningen vid den aktuella plankorsningen så visar förhör att det funnits en medvetenhet hos Smurfit Kappa om att plankorsningar kan utgöra risker, men att det före olyckan inte hade framkommit att det var för mörkt vid spåren eller att tågsätten var svåra att upptäcka vid den aktuella plankorsningen", skriver man i domen.
Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att både Smurfit Kappa och Green Cargo har efterlevt de regleringar som gäller för järnvägstrafik och infrastruktur för industrispår.
När det gäller företagens ansvar enligt arbetsmiljölagen konstaterar hovrätten att både Smurfit Kappa och Green Cargo har bedrivit ett omfattande systematiskt arbetsmiljöarbete med löpande riskinventeringar och riskanalyser. Den aktuella plankorsningen där olyckan inträffade uppfyller de krav som ställs på sådana och bedömningen har vid skyddsrondering varit att synbarheten var god.
– Varje åtgärd som vidtas för att minska riskerna vid växling av tågsätt är naturligtvis djupt välkomna. Frågan om det fanns något som hade kunnat förhindra dödsolyckan är emellertid inte densamma som frågan om det finns förutsättningar att ålägga någon företrädare för bolagen straffrättsligt ansvar, säger rättens ordförande, hovrättspresident Erik Sundström, i ett pressmeddelande.
Hovrätten var inte enig. En nämndeman ansåg att Smufit Kappas riskbedömning varit bristfällig och att man därför inte vidtagit riskreducerande åtgärder. Nämndemannen anser att Smurfit Kappa ska åläggas en företagsbot på 1,5 miljoner kronor och även betala skadestånd till de anhöriga på 30 000 kronor vardera plus ränta.
"Överröstad i denna del är jag i övrigt ense med majoriteten", skriver nämndemannen i domen.
Domen kan överklagas fram till den 12 januari 2023.