Hotell eller vattenledning?
År 1900 fanns ett förslag om ett nybygge men frågan bordlades 1901 av stadsfullmäktige, efter en turbulent debatt, ärendet. Sedan följde en häftig debatt på tidningarnas insändarsidor.I ett tidningskåseri i maj 1901 med titeln "Brev från Piteå" skildras vad folk tänkte om ekonomin och de sociala följderna av projektet och hur mycket Piteå hade råd att lägga ner på Stadshotellet. Därvid ställdes vattenledningsfrågan mot bygget och behovet av att få ett gott och sunt vatten i staden. "Frågans allra ivrigaste anhängare är fruarne och deras jungfrur", konstaterades det i kåseriet.
Det året kom också ett nytt förslag, att hotellet skulle förläggas mitt emot kyrkan, på den mark där hotellet är i dag.
Anklagelser
om djurplågeri
I januari 1902 utlystes en till Sveriges arkitekter riktad tävling.Ett 30-tal ritningar kom fram, men ingen av förslagsställarna antogs. Istället gick uppdraget till den till Piteå år 1900 inflyttade arkitekten Wiktor Åström att utforma ett eget förslag. Kostnaden för hotellbygget skulle stanna vid 285 000 kronor
I början av 1903 gick de styrande i Piteå till beslut i ärendet. Ett beslut som togs med rösterna 13 mot 8. Nejsägarna oroade sig för att affären inte skulle bli lönsam. Ärendet överklagades såväl till länsstyrelsen som regeringen, utan framgång.
Bland protesterna mot bygget återfinns bland annat ett inlägg som påtalar en allvarlig form av djurplågeri när hästar släpade tunga stenblock till husets från ett stenbrott på orten.
Byggherre var firman Jakobsson och Eriksson från Umeå. Det pampiga hotellet togs i bruk den 11 november 1906. Invändigt var hotellet då dock långt ifrån fullbordat.
Den officiella invigningen hölls först den 12 februari 1907. Hotellet hade då eget elektricitetsverk. Slutkostnaden för bygget uppgick till på 320.000 kronor.
Ett eget husspöke?
Genom åren har hotellet genomgått en del förändringar. Exteriört har byggnaden förlängts mot Sundsgatan. Den balkong i bottenplanet som fanns vid Nygatan har byggs in och balkongerna ovanför plockats bort.. Interiört har den stora festivitetssalen, som fungerat som boxnings, fest-, teater- och möteslokal, försvunnit till förmån för fler hotellrum.-Men byggnaden har onekligen fortfarande mycket av intresse att visa. Titta bara på trapporna, kristallkronorna för att nämna något. Det är också en byggnad som skapar respekt. Det förekommer knappt någon skadegörelse med tanke på alla de aktiviteter som förekommer,säger Ina Järlesjö mångårig receptionist och konstaterar att kärt barn har många namn.
-Det har till och med i gamla tider kallats för Förargelsens hus, noterar hon och berättar att hotellet även har sitt eget spöke.
Det vittnar ett handavtryck i ett av fotstegen i hotellets övre delar.
-Men, säger hon med ett leende, det kan också varit en av de som byggde huset som satte sitt handavtryck där. Men det är upp till gästerna att avgöra.