Kommunen tog in väktare för 68 000 kronor

"Den 17 maj så stormar vi Piteå kommuns hus". Meddelandet uppfattades som ett hot av kommunen och blev startskottet till en väktarinsats som kostade 68 076 kronor. I 197 timmar stationerades väktare i kommunhuset trots att polisen avskrev hotbilden.

Piteå kommun fick ett meddelande man uppfattade som ett hot och gick upp i stabsläge. Väktare hyrdes in trots att polisen bedömde att skrivningen inte var brottslig.

Piteå kommun fick ett meddelande man uppfattade som ett hot och gick upp i stabsläge. Väktare hyrdes in trots att polisen bedömde att skrivningen inte var brottslig.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2024-06-17 15:23

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun hyrde väktare till en kostnad av 68 076 kronor, efter att ha mottagit ett hotfullt meddelande från en man känd av både polisen och kommunen.
  • Trots att polisen avskrev hotbilden fortsatte kommunen att ha väktare i kommunhuset i 197 timmar. Inga fysiska ingripanden behövde göras under denna tid.
  • Kommunen står fast vid sitt beslut, trots den höga kostnaden, och hävdar att det var nödvändigt för att säkra personal och politikers säkerhet.

Mannen som skickade meddelandet är sedan tidigare känd av både polisen och Piteå kommun. 2019 rammade han kommunhuset med bil så att stora skador uppstod.

Men polisen bedömde att den inskickade texten inte var brottslig och inte föll under allmänt åtal, men Piteå kommun såg meddelandet som ett hot och gick upp i stabsläge.

undefined
Piteå kommun fick ett hotfullt meddelande och gick upp i stabsläge. "Personen som uttalat hotet är identifierad och tidigare har visat sig kapabel att agera efter liknande hot".

"Kommunledningen tar detta på stort allvar då den person som uttalat hotet är identifierad och tidigare har visat sig kapabel att agera efter liknande hot", skrev Piteå kommun i ett pressmeddelande.

Från den första maj hyrde man in väktare från Securitas som man har ett mångårigt avtal med. Fakturan för insatsen som pågick nio timmar per dag under tiden 29 april–31 maj blev totalt 68 076 kronor med en timtaxa på 345 kronor.

Tillförordnade kommunchefen Leif Wikman tycker inte det var bortkastade pengar trots att väktarna inte gjort några handgripliga insatser.

– Nej, det tycker jag definitivt inte. Vi gjorde en bedömning utifrån det säkerhetsläge som var då att vi behövde vidta de här åtgärderna. Den utvärdering vi har gjort visar att vi tycker det var ett rätt beslut, säger han.

undefined
Leif Wikman, tf kommunchef, tycker att väktarna var värda 68 000 kronor. "Den utvärdering vi har gjort visar att vi tycker det var ett rätt beslut", säger han. (Arkivbild)

Några angrepp mot kommunen, som enligt meddelandet skulle ske 17 maj, har inte inträffat. 

– Securitasvakterna som varit där har naturligtvis träffat på personen i fråga, men det har inte varit några konstigheter på något sätt. De har inte behövt göra något ingrepp heller, säger Wikman.

Har mannen synts till inne i kommunhuset?

– Jag kan personligen inte svara på om han varit inne i huset eller om de bara stött på varandra i närheten, säger Leif Wikman.

undefined
Polisen bedömde att meddelandet inte föll under allmänt åtal.

Polisen gjorde en helt annan bedömning?

– Man hanterar lite olika saker. Vi bedömde utifrån hotbilden och de bedömde om brott hade begåtts eller inte. Där skiljer sig våra åtaganden och förutsättningar åt. Vi bedömde att utifrån det hot som kommit att det här var vad vi behövde göra för att trygga medarbetarna och våra politiker, säger tf kommunchefen.

Hur går ni vidare?

– Från 1 juni har vi inte längre någon väktare vid receptionen. Det som gäller nu för anställda och politiker är fortsatt försiktighet som det egentligen varit tidigare. Om vi observerar okända personer som visats i våra lokaler så ska vi vara uppmärksamma på det och inte släppa in personer i våra flyglar som vi inte känner igen, säger Leif Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!