Höstseglats med skötbåt till Fingermanholmen

Den går som en smäck och klyver vågarna fint i halvvinden, replikan av den gamla skötbåt Piteå båtmuseum byggt där PT följde med på en höstlig seglats till Fingermanholmen.

HÅLLER KOLL. Skepparen Enor Nilsson håller koll på vindriktnngen assisterad av sekonden Tore Sandström och gasten Christer Lundmark.

HÅLLER KOLL. Skepparen Enor Nilsson håller koll på vindriktnngen assisterad av sekonden Tore Sandström och gasten Christer Lundmark.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2016-09-04 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

Piteå båtmuseum har 104 entusiastiska medlemmar som tagit på sig den kulturhistoriskt betydelsefulla uppgiften att se till att eftervärlden får veta hur gamla tiders båtar såg ut och (bland annat) hur livet för fiskarfamiljerna såg ut för mer än 100 år sedan.

Piteå hade många båtbyggare som tog fram sjövärdiga båtar med sprisegel. Enmastade användes för fiske i inre skärgården medan skötbåtar med två master byggdes för fiske i ytterskärgården. En replika av en sådan tvåmastad skötbåt byggde Tore Sandström och ett gäng vid Piteå båtmuseum 2010- 2011.

– Jag fick en ritning av Olav Lundström som tagits fram av båtbyggaren FA Lundström. Olav Lundström sade till mig, ska ni bygga en båt som var vanlig i Piteå skärgård under 1800-talet ska ni bygga en tvåmastad skötbåt, säger Tore Sandström.

Så blev det.

2011 sjösattes "Pitebåten". Efter det har den varit i vattnet varje sommar, men inte seglats så mycket, annat än vid skärgårdfesterna vid Västra kajen.

– Så i höst beslöt vi att göra några seglingar för medlemmar, förklarar Tore Sandström, och nyligen följde PT med på en höstlig tur till Fingermanholmen.

Det blåser lite så det krävs ganska många slag innan vi tar oss ut från Västra kajen till mer blåsiga inre fjärden. Vi kommer i den nyckfulla vinden upp i drygt tre knop och färden till ön tar två timmar.

Efter korv och kaffe vänder vi hem. Det blåser mer och prövas vilka sjövärdiga båtar gamla tiders byggare tog fram. Den spetsgattade båten med två sprisegel på tio kvadratmeter klyver vågorna suveränt. Den lättdrivna båten kommer tidvis i halvvinden upp i drygt sex knop trots av vi är åtta personer ombord.

Färden tillbaka tar enbart 45 minuter.

Skötbåten är inte enda exemplet på båtar som nyproducerats vid Piteå båtmuseum. Till sommaren sjösätts en större "fälbåt" som användes vid säljakt där jägarna kunde ligga ute sex veckor i sträck. Skinnen och späcket förvarades längst ned i båten. Menyn under jakten bestod av sälkött.

Fälbåten är nästan klar. Det som återstår att tillverkning av master och rigg och till sommaren sjösätts den fälbåt som också finns som original under ett tak vid båtmuséet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om