Hösten högsäsong för stuginbrott

Hösten är högsäsong för inbrott i sommarstugor. Förra året anmäldes 48 inbrott i fritidshus i Norrbotten. Som stugägare finns det vissa åtgärder man bör vidta för att skydda sina ägodelar.

Enligt Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid försäkringsbolaget Folksam, firar inbrottstjuvarna jul redan i november. Senhösten är högsäsong för inbrott i fritidshus.

Enligt Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid försäkringsbolaget Folksam, firar inbrottstjuvarna jul redan i november. Senhösten är högsäsong för inbrott i fritidshus.

Foto: Hasse Holmberg / TT

PITEÅ2015-09-11 17:45

Mörkret börjar smyga sig på allt tidigare om kvällarna och höstkylan gör sig påmind främst nattetid. Många stugägare börjar förbereda sig på att stänga sina fritidshus inför vintern. Enligt Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid försäkringsbolaget Folksam är det nu hög tid att se över skalskyddet på sommarstugan. Det handlar om att förse både dörrar och fönster med godkända lås samt eventuellt installera larm.

Enligt honom är gruppen nyblivna pensionärer särskilt utsatta, då många av dem sålt sina villor och flyttat till lägenhet.

– De förvarar ofta mycket värdesaker i sina fritidshus och för dem kan det vara extra viktigt att skydda sig mot inbrott, säger Arvidsson.

Ett sätt är att synliggöra sommarstugan genom att röja bort skog och sly.

– Att göra fritidshuset synligare för grannar eller från närliggande väg är en bra åtgärd. Det är större risk för inbrott om inbrottstjuvarna kan agera ostört, säger Erik Arvidsson.

I genomsnitt ersätts ett inbrott i sommarstugan med omkring 10 000 kronor. Det bästa sättet att skydda sina ägodelar, menar Erik Arvidsson, är att Dna-märka dem.

– Det är mycket enklare än många tror. Alla bör Dna-märka sina mest värdefulla objekt, säger Erik Arvidsson.

En vätska som lyser upp under UV-ljus penslas på ägodelarna. Efter provtagning kan den sedan identifieras och kopplas till ägaren. I vätskan finns också mikropunkter med en unik sifferkombination som kan avläsas med hjälp av ett vanligt mikroskop.

Skydda ditt fritidshus mot inbrott

Se till att alla dörrar (även altandörrar och garage) har godkända lås. Fönster bör också ha lås. Källarfönster bör ha galler

Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i ett låst förråd. Då kan de inte användas som inbrottsredskap

Vägbom och inhägnad kan ge skydd vid exempelvis bryggor

Gör stugan ”synlig” för grannar eller från väg, om det är möjligt

Se till att ha bra utebelysning, gärna med rörelsedetektor

Täck inte fönster och dörrar med växter

Finns det boende i området året runt, starta grannsamverkan

Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter

Installera larm

Källa: Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!