Höstsolen bäddar in handelsträdgården på Västra kajen i ett guldgult sken som värmer, trots att det bara är åtta plusgrader ute. Anna Ekström visar fantastiska dahliaknölar som just tagits upp ur jorden och nu ska torka och ansas lite innan de stoppas undan i namnmärkta papperspåsar för vinterförvaring.
– Dahlior har blivit väldigt populärt, de finns otroligt många sorter och går att spara år från år. Det finns dahlior som behållits i generationer, berättar Anna.
Vi träffas för att prata vintring av höstträdgården och hur man på bästa sätt ska förbereda sina odlingar för vintern.
– Gör ingenting, låt allting vissna ner, låt maskar och bakterier bryta ner allt organiskt och återföra näring till jorden. Att rensa hårt i rabatterna för att "göra snyggt" är att göra sina växter en björntjänst, konstaterar hon.
När det gäller exempelvis daggkåpa kan man dock med fördel klippa ner fröställningarna så de inte sprider sig i onödan, och har man växter med blad som ser mögliga ut ska man försöka plocka bort dem och slänga dem i brännbart.
– Man kan också passa på att kupa runt rosor med organiskt material och klippa av revorna i jordgubbslandet, revor stjäl mycket näring från plantorna.
Hösten är också en bra tid att plantera nytt.
– Många tror fortfarande att man bara kan plantera vid midsommar men man kan plantera ända tills det fryser i backen. Det finns många fördelar med att plantera på hösten, det är svalare, fuktigare och man slipper passa lika mycket med vattningen.
Om man ska anlägga nya odlingsbäddar eller rabatter, eller för den delen odla i pallkragar, slår Anna ett slag för "no dig", det vill säga att anlägga en rabatter direkt på gräsmattan istället för att gräva.
– Det är såå mycket lindrigare när man slipper gräva, säger hon.
Att använda "lasagne-metoden" där man sätter kartong eller tidningspapper i botten och sedan varvar trädgårdsavfall som löv, grenar, gräsklipp och annat plus lite hästspillning eller fårlortar, ger också en väldigt näringsrik mylla.
– När man sedan planterar till våren behövs bara jord precis i planteringshålen. Man klarar sig med en säck jord istället för 24, skrattar Anna.
Den billigare jorden vi köper "fem för en hundring" innehåller oftast mest torv och är inte mycket till näring, menar Anna.
– Vi behöver överlag bli bättre på att ta tillvara vårt trädgårdsavfall och göra vår egen jord.