Det är tidig höst och sommarblommorna börjar vara trötta och bruna efter en lång, varm sommar. När vi tar bilen för att träffa Annica Rönnqvist och prata höstplanteringar skiner solen och snart svettas vi vid ljung, kålväxter och buxbom. Men även om det är varmt har hennes kunder börjat fråga efter höstplantor.
– Den gammeldags Ericaljungen och kålväxter är vanligast, men hösten är så mycket mer än ljung. Jag vill verkligen slå ett slag för andra växter – även om ljungen såklart också är fin. Men den kan man gärna vänta med ett tag och njuta av annat under tiden, säger Annica Rönnqvist, som driver Annicas handelsträdgård.
Flerfärgad ljung
Den flerfärgade ljungen blir allt mer populär och finns som riktigt maffiga plantor. En sådan i en kruka och du har hösten koncentrerad och klar.
– Men ljung torkar lätt nu när det fortfarande är varmt, senare är den tacksam då den fryser i sitt läge och fortsätter att vara fin, säger hon.
En annan en-växt-som-fyller-hela-krukan är buxbom.
– Det är en perenn som inte överlever här, men sätt ner den i en kruka så har du en dekoration färdig. Sedan kan du sätta en ljusslinga över den närmare jul.
Återanvänd i kruka
Ett av Annica Rönnqvists tips är att återanvända perenner i höstkrukan. Låt prydnadsgräs och annat fint och grönt sitta kvar, eller gräv upp från rabatten och sätt ner. Dra upp det utblommade ur krukan och blanda ut med någon höstplanta.
– Det man planterar i kruka nu hinner inte rota sig på samma sätt som sommarblommor, så det är enkelt att byta ut längre fram. Då kan du ta upp höstplantorna och sätta ner ljung. Jorden fungerar mest som fukthållare nu på hösten så återanvänd den och byt till fräsch jord till våren istället.
Tips på växter
Årets perenn vårälväxingen bildar en fin fond.
Funkia är ett annat förslag på en tålig, grön växt.
Alunrotens dova färger med sina strimmor och marmoreringar i bladen är fin i kruka, liksom silvergirlang och plättar i luften.
– En annan av mina favoriter är gaultheria med sina lingonliknande bär, säger Annica Rönnqvist.
Äpplen, lime och rödlök
Ett annat sätt att fylla ut dekorationerna på är att sticka ner fallfrukt från äppelträdet, några limefrukter, en rödlök på pinne eller någon kronärtskocka.
– Ett annat tips är att inte ställa krukan direkt på backen, utan att låta den vila på en marksten. Slipper man markkontakten så fryser det inte lika lätt och du skonar krukan, säger Annica Rönnqvist.
Planteringarna blir lite yvigare och ruffa och krukorna mer rejäla.
– Det passar till växterna, men det är också så att rejäla krukor i bra kvalitet håller längre. Hur bra de håller när det fryser handlar också om formen, i en konformad kruka kan jorden tryckas uppåt och då är chansen större att den inte spricker.
Välj några få
Ett sätt att hålla höstträdgården enkel på är att välja ett eller ett fåtal ställen som du dekorerar.
– Ofta är vi på olika ställen i trädgården under vår, sommar och höst. Man behöver inte förändra i hela trädgården, välj de ställena man verkligen ser, kanske blickfånget när du kommer hem eller när du öppnar dörren.
Annica Rönnqvists sista höst-trädgårdstips handlar om belysning.
– Med våra ljusa nätter har vi inte samma behov som i södra Sverige att belysa våra trädgårdar, men det efterfrågas mer och mer. Välj ett träd som du ser när du kommer hem eller som du kan titta på när du sitter vid köksbordet och punktbelys det. Trädet behöver inte vara speciellt stort för att det ska ge en fin siluett.