Munskydd skapar problem för hörselskadade

Avstånd, plexiglas och visir. Utrustning som skyddar mot smittspridning av covid-19 gör det svårare för hörselskadade att uppfatta vad som sägs. Värst är munskydden som omöjliggör läppläsning.

Att ta hjälp av läppläsning för att uppfatta vad någon säger är svårt i tider när alltfler använder munskydd.

Att ta hjälp av läppläsning för att uppfatta vad någon säger är svårt i tider när alltfler använder munskydd.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2021-03-27 16:00

Coronaåret 2020 har varit svårt och för många hörselskadade har det varit en extra stor utmaning. Safar Akbari är själv hörselskadad och jobbar sedan många år på Hörselskadades riksförbund i Piteå, HRF.

Han säger att svårigheterna att uppfatta vad folk säger ökat allt eftersom. 

– Det började med att man skulle hålla avstånd, sedan kom det upp olika plexiglaslösningar i butikerna och nu är det allt vanligare att folk använder munskydd, vilket gör det riktigt besvärligt, säger han.

Han har full förståelse för att munskydd behöver användas för att minska smittspridningen men en pappersbit för munnen gör att han inte kan läsa på läpparna på den han talar med.

– Vardagslivet blir svårare. Att ha en telefon hjälper men när man ska tala live med någon är det knepigt. I kassan på butiken blir man frestad att böja sig ner och prata under glasskyddet som isolerar ljudet men det kan man ju inte göra för då bryter man mot restriktionerna.

Han säger att de flesta av HRF:s medlemmar är äldre och många vittnar om stora svårigheter att uppfatta vad som sägs i olika kontakter med människor och att missuppfattningar är vanligt.

Själv tycker han att han klarar sig ganska bra. Om han inte hör vad som sägs så frågar han om. Han är van att folk ibland vänder sig om när de pratar och att han då inte kan "se" vad personen säger.

– Då brukar jag säga att vill du att jag ska uppfatta vad du säger så måste du vända dig mot mig.

Nu då munskydd blivit allt vanligare tycker han att det skulle vara bra om folk kunde skriva på en lapp det de vill ha sagt.

– Det är extra noga när det är någon viktig information man måste ha, som när man är i kontakt med vården till exempel.

För Gunnar Lönnberg, ordförande i HRF Piteå, brukar det räcka med att han höjer ljudet på hörapparaterna när han ska handla bakom en plexiglasskärm men ibland hjälper inte det. Att glaset dämpar ljudet ordentligt fick han känna på för en tid sedan när han skulle handla på H&M.

– Hon i kassan stod långt bakom skärmen. Jag hörde inte vad hon sa och gick närmare och närmare. Plötsligt skallade jag skärmen som rasade ner. Kvinnan som skulle sätta upp den igen fick ställa sig på disken och sträcka sig mot taket för att haka på den igen. Det var ganska svårt att hålla sig för skratt faktiskt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!