För ett par år sedan spreds filmklipp från Finland om det som kallades "Hobby Horsing", det vill säga tävlingar i både dressyr och hoppning med käpphäst. Kanske höjdes ett och annat ögonbryn, men numera är tusentals engagerade i den framväxande sporten. I fjol hölls de första VM-tävlingar i käpphästhoppning i Frankrike.
För en sport är det väl?
– Ja, idag tävlar vi i två klasser, 30-40 centimeters och 50-60 centimeters hinder, men en del flickor här på ridklubben hoppar på 90 centimetershinder, berättar tävlingsledaren Sofia Eliasson.
Det finns redan ett regelverk att förhålla sig till. Alla deltagare ska bära hjälm, käpphästen ska ha viss längd och precis som vi hoppning med riktig häst gäller fyra fel vid rivning och två fel vid vägran.
– Vi kör på tid också. Alla som är med får en fin rosett och de som tar en pallplats får en lite större rosett, berättar Sofia Eliasson.
Dessutom lottades en fin käpphäst ut.
Deltagarna i söndagens tävling i Piteå består av yngre flickor. En av dem är tolvåriga Ylva Andersson, som också har en riktig ponny.
Så vad är roligast?
– Hoppning med riktig häst och dressyr med käpphäst. Jag tillverkar mina egna käpphästar, så jag har flera stycken, berättar Ylva Andersson.
Att hoppa med käpphäst kräver så väl spänst och balans som kondition. Den som inte förstår det kan ju prova hoppa med en käpphäst över hinder som är upp mot en meter höga. Dessutom kreativitet i form av att tillverka egna käpphästar och allt annat som hör till.