Hoppfullt möte med energiministern

Ett hoppfullt möte, men inga konkreta besked om pengar. Det blev facit när en delegation med kommunalrådet Peter Roslund (S) i spetsen uppvaktade energiminister Ibrahim Baylan på måndagen med syfte att rädda LTU Green Fuels i Piteå.

En delegation med kommunalrådet Peter Roslund (S) i spetsen uppvaktade energiminister Ibrahim Baylan på måndagen med syfte att rädda LTU Green Fuels i Piteå.

En delegation med kommunalrådet Peter Roslund (S) i spetsen uppvaktade energiminister Ibrahim Baylan på måndagen med syfte att rädda LTU Green Fuels i Piteå.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2015-11-30 20:43

PT skrev 26 november om krisen vid LTU Green Fuels. Det kostar 36 miljoner kronor per år att driva anläggningen, men i maj nästa år är pengarna slut och då riskerar de 18 anställda att få sluta, varslen är lagda.

LÄS OCKSÅ: LTU Green Fuels varslar alla anställda

Det har fått kommunalrådet Peter Roslund (S), LTUs rektor Johan Sterte, och professor Rikard Gebart, forskningsansvarig vid LTU Green Fuels att agera.

Måndag uppvaktade de energiminister Ibrahim Baylan (S).

– Vi förklarade situationen, beskrev anläggningen och han var införstådd eftersom han varit i Piteå och sett den, säger Peter Roslund.

Osäker drift

Budskapet till Baylan var att efter maj nästa år kan LTU inte längre säkra driften.

– Hittar vi inte finansiering får vi kallställa, eller riva anläggningen. Det blir ett rejält tapp i kompetensen och det känns helt fel med tanke på att Sverige ska ha en fossilfri bilflotta 2030, säger Roslund.

Han säger att försvinner Bio-DME anläggningen i Piteå tappar landet ett av de mest lyckade forskningsprojekt vad gäller att ta fram miljövänliga bränslen.

Anläggningen i Piteå går för fullt, den producerar bränsle till de tio Volvo lastbilar som körs på bränslet, men det går inte i dagsläget att tjäna några stora pengar på tillverkningen.

– Därför att anläggningen är för liten, den har för låg kapacitet för det, säger Peter Roslund.

Tidigare fanns planer på att anläggningen i Piteå skulle samarbeta med Domsjö i Örnsköldsvik där energimyndigheten lade 300 miljoner kronor i en förstudie för att bygga en fullskaleanläggning för Bio-DME, men det stoppades av Domsjös nya indiska ägare.

Inga besked

Peter Roslund säger att Baylan inte gav några konkreta besked om pengar.

– Det hade vi inte heller förväntat oss, men det var ett hoppfullt möte. Ser energiministern en lösning gör han nog vad han kan, men vi får se vad som händer.

Rikard Gebart, professor och ansvarig för forskningen vid LTU Green Fuel sade efter mötet till SR Norrbotten:

– Uppvaktningen gav hoppfulla signalar men inga klara löften, säger Gebart, som fick intrycket att Baylan vill hjälpa LTU Green Fuels att överleva.

– Ja, den känslan fick jag, för det här är ju högt prioriterat på den politiska agendan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!