Hoppet står till behandling

Narkolepsiföreningens ordförande Margareta Eriksson tror att Beatrice Lundberg kan få tillbaka sitt körkort.– Som jag ser det så borde hon kunna få tillbaka det, säger hon.

Enligt Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen, kan det finnas hopp för Beatrice Lundberg om att få sitt körkort utfärdat på nytt.

Enligt Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen, kan det finnas hopp för Beatrice Lundberg om att få sitt körkort utfärdat på nytt.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

PITEÅ2015-12-05 04:57

Margareta Eriksson berättar om flera fall där Transportstyrelsen först avslagit ansökan om körkortstillstånd.

– Men efter att de gjort förändringar i sin behandling och skickat in nya läkarintyg, så har de fått sina ansökningar godkända, säger Margareta Eriksson.

Enligt henne är det viktigt att komma ihåg att sömnpauserna är en del av behandlingen mot narkolepsi.

– Har man levt med sjukdomen i fem år så vet man hur man fungerar som person. Men det är ändå den behandlande läkaren som gör en individuell bedömning. Känner man sig felbedömd kan man gå till en annan läkare, säger hon.

Hon tror att problemet kan vara att Beatrice Lundberg inte är medicinerad.

– Är man rätt medicinerad så ska man kunna ha körkort. Läkaren gör sin bedömning utifrån bland annat sjukdomsgrad och medicinering, säger Margareta Eriksson.

Hon berättar att merparten av de som har narkolepsi, och som har körkort, antingen har lindriga symptom eller svarar bra på sin medicinering.

Nya regler

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter kan en person som fått sitt körkort återkallat av medicinska skäl ansöka om körkortstillstånd på nytt. Då krävs ett nytt läkarintyg. Om personen då beviljas körkortstillstånd utfärdas körkortet igen utan att hon behöver göra om kunskapsprov och körprov.

Den 31 december 2015 kommer dock Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd att skärpas avseende sömn- och vakenhetsstörningar. Från och med årsskiftet ställs krav på att ofrivilliga insomnanden eller kataplektiska attacker inte får ha förekommit under de senaste sex månaderna.

Margareta Eriksson tycker att ändringarna är fel.

– De ställer högre krav på personer med narkolepsi än vad de gör på oss som är friska.

Hennes uppfattning är att den här gruppen har bättre koll på sin kropp och sin trötthet än övriga befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!