Hoppas på snö för gräsmattans skull

Efter den snöfattiga vintern i fjol var det många som fick delar av gräsmattan förstörd. Så kallad tjälbränna ställer till det och enda sättet att rädda gräsmattan är att se till att den är snötäckt.

Vill du ha en fin gräsmatta i sommar se då till att den är snötäckt i vinter.

Vill du ha en fin gräsmatta i sommar se då till att den är snötäckt i vinter.

Foto: Hasse Holmberg / TT

PITEÅ2014-09-17 08:00

Tjälbränna uppstår när det är tjäle i marken vilket gör att gräset dör. Om det kommer lite snö på vintern är risken stor att gräsmattan uppvisar förstörda fläckar när snön smälter framåt vårkanten. Snön skyddar nämligen allt det som finns där under.

Isolerar

– Snön är det bästa vi kan ha för allt som växer. Snön innehåller luft och luften isolerar, det blir varmare i backen helt enkelt. Ett snöläger skyddar rötterna, säger stadsträdgårdsmästaren Ulrika Bohman.

Vad kan man göra för att undvika tjälbränna?

– Det enda man kan göra är att skotta dit snö där det fattas. Se till att gräsmattan, perennrabatten eller det man är mest rädd om i trädgården är snötäckt, säger hon.

Särskilt viktigt är det att se till att växter som ligger på härdighetsgränsen är snötäckta. I en rabatt fungerar det också att lägga granris för att isolera växterna, tipsar hon.

Lufta och gödsla

Men om du på våren upptäcker att gräsmattan ändå har drabbats finns det några tips att ta till.

– Lufta gräsmattan och gödsla den för att få igång det gräs som lever, men sedan beror det på hur stort område det är som har drabbats. Är det stort behövs ny jord och så nytt gräs. Om det inte är så stort kan gräset omkring sprida sig till det förstörda området, säger Bohman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om