Hopp för patienter med rätt rehabilitering

Det finns möjlighet att återgå till arbetet igen efter flera års sjukskrivning. På Furunäsets vårdcentral arbetar personalen i team för att hjälpa patienter med bland annat långvarig smärta. En modell som varit mycket lyckad och uppmärksammas runt om i landet.

De jobbar i team på Furunäsets Vårdcentral för att hjälpa smärtpatienter: Catharina Nordin, sjukgymnast, Maria Falk, en av sex distriktsläkare som jobbar i team, Greta Jonsson, kurator och Carita Svensson-Danielsson, arbetsterapeut.

De jobbar i team på Furunäsets Vårdcentral för att hjälpa smärtpatienter: Catharina Nordin, sjukgymnast, Maria Falk, en av sex distriktsläkare som jobbar i team, Greta Jonsson, kurator och Carita Svensson-Danielsson, arbetsterapeut.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-02-24 06:00
Enligt försäkringskassan grundar sig mer än 60 procent av alla sjukskrivningar i smärta i rygg, nacke och axlar samt olika typer av psykiska lidande - ångest och stress.
- Många av dessa personer har farit illa i vården. De säger att: "Jag kände mig helt ensam, ingen trodde på mig och ingen förstod mig". Men när vi sätter oss ner i ett första möte med patienten så är det hans eller hennes berättelse som gäller, säger Greta Jonsson, kurator på Furunäsets vårdcentral.
Sedan ett par år tillbaka arbetar hon i team tillsammans med Catharina Nordin, sjukgymnast, Carita Svensson-Danielsson, arbetsterapeut samt en distriktsläkare för att bland annat hjälpa smärtpatienter.
- Det finns inga hopplösa fall, vi har behandlat personer som varit sjukskrivna i åtta-tio år och i dag är ute på arbetsmarknaden igen, säger Catharina Nordin.
Rehabiliteringsplan
Sedan 2007/2008 har 65 personer genomgått teamrehabiliteringen (men då inte bara smärtpatienter). I dagsläget genomgår 20 personer rehabiliteringen.
Efter den första träffen läggs en rehabiliteringsplan upp. En vanlig patient är en kvinna mellan 30-45 år med långvarig smärta och symtomen som kan liknas vid ett utmattningssyndrom. Viktigt är dock att det finns en vilja till förändring.
Målsättningen med rehabiliteringsgarantin (läs mer i faktarutan) är att få sjuka tillbaka på arbetsmarknaden. Men personalen på Furunäset känner istället att det just är bättre hälsa som är målsättningen. När man mår bättre kommer naturligt lusten att exempelvis ha en träff med arbetsförmedlingen eller försäkringskassan.
- Man brukar säga att dessa personer måste lära sig att leva med och hantera sin smärta, men vi vill gå ett steg längre och säger att om man får en bättre hälsa så får man också mindre smärta, mer ork och en större hälsoupplevelse, säger Catharina Nordin.
När rehabiliteringsgarantin infördes så hade redan Furunäsets vårdcentral ett färdigt koncept - i dag kommer fler patienter från försäkringskassan och det är smärta som står i fokus.
- Vi har en väntetid på sex månader i dag och det är för lång tid. Målsättningen är att kunna erbjuda tidiga insatser, säger Nordin som menar att alla har rätt att få en teamrehabilitering.
- Men vi har inte möjlighet att ta emot fler patienter i dagsläget, då behövs mer resurser.
Bättre resultat
En teamrehabilitering kan vara i två-tre år. Smärta är komplext, men genom att arbeta tillsammans uppnås bättre resultat.
Några exakta siffror finns inte framtagna, men en gemensam uppfattning är att fler återgår till arbetet, känner mindre ångest och inte heller har lika ont.
- Kropp och själ hör ihop och är en helhet helt enkelt, säger Nordin.
Fakta Rehabiliteringsgarantin
Staten satsar 26 miljoner kronor på att rehabilitera sjuka norrbottningar i år. En satsning som ligger helt rätt i tiden då många utförsäkras från försäkringskassan.
När det gäller smärtpatienterna så behandlas de med multimodal behandling. I år räknar landstinget med att 310 norrbottningar ska få ta del av den behandlingen.
En del vårdcentraler var inte alls förberedda för att arbeta på det sättet, en del hade inte ens en kurator på plats. På Furunäsets vårdcentral har dock personalen i flera år arbetat på det här sättet och lyfts nu fram som ett föredöme.
Källa: NLL
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om