Roknäsgården och Hortlaxgården var först ut. Förra veckan hade turen kommit till Rosågränd i Rosvik.
Totalt finns elva äldreboenden i kommunen.
– Målet är att dela ut på alla ställen under 2021. Helst skulle jag göra en leverans varje vecka, men till några av de större boendena kanske det tar längre tid att få ihop pengar, förmodar Ida Skogqvist.
Gåvorna skänks såväl till de äldre som till de olika personalenheterna. För den som vill bidra hittas instruktioner till insamlingen på Facebook, Instagram eller Linkedin. Hittills har deltagandet varit stort.
– Det har varit fin respons, dels från de som swishat pengar men också från andra som gillar inlägg eller som kommenterar och skriver "vilket bra initiativ!".
Idén fick Ida Skogqvist från en god vän, Meiju Vartiainen i Umeå.
– Hon gör samma sak där borta och har passerat 900 rosor nu. Vi hoppas att det kan spridas till fler städer.
Rosågränd var alltså det tredje stoppet i Piteå kommun.
– Jag bor själv i Lillpite och därför tänkte jag börja med byarna och forsätter in mot stan. Nästa gång kommer jag att åka till Norrfjärden.
När Ida Skogqvist besökt alla äldreboenden räknar hon med att ha delat ut cirka 550 rosor och lika många brev. En ros kostar 50 kronor, så för att uppnå målet kommer närmare 30 000 kronor att behöva samlas in.
Fast hon träffar aldrig de boende personligen, även om det inte råder något besöksförbud.
– Jag skulle jättegärna träffa dem och själv ge dem rosorna och breven, men för att minska risken för smittspridning låter jag boendecheferna ta emot dem. De får i sin tur dela vidare till personalen och de boende.
I breven står bland annat hur rosorna symboliserar omtanke och hopp. Vidare skriver Ida Skogqvist några ord om sig själv och vad hennes anhöriga betyder för henne. Hon tänker bland annat på sina egna mor- och farföräldrar och på sin lilla dotter med medfött hjärtfel.
– Syftet med breven är att förmedla till våra äldre att de inte är ensamma. De betyder väldigt mycket för deras närstående.
Kort och gott är kärlek grundbulten till initiativet.
– Sedan pandemin bröt ut har våra äldre knappt kunnat träffa sina nära och kära. Vi vill ge dem uppmärksamhet och omtanke i dessa tider. Det är grundtanken, att ge dem lite extra omtanke på grund av den situation som råder i samhället.