Hon slåss både fackligt och politiskt

Ung kvinna, småbarnsmamma och snickare. Fackligt och politiskt engagerad – och arg; ”Kvinnorna förlorar jämt”, säger Emmeli Persson, 31.

Facket måste driva kvinnofrågorna - lönerna, heltiden och OB-förskolan till exempel, menar Emmeli Persson, 31 år.

Facket måste driva kvinnofrågorna - lönerna, heltiden och OB-förskolan till exempel, menar Emmeli Persson, 31 år.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2018-07-24 05:00

Hon konstaterar att det stora problemet är de djupt rotade könsrollerna som påverkar allt – även arbetsliv, lön och hälsa.

– Vi är till att börja med jämlika och jämställda i våra parförhållanden, men den dag vi får barn då ändras allt, säger Persson.

Själv är hon föräldraledig just nu med sitt tredje barn och det mesta handlar om barnen, men något har hon lärt sig av sin egen historia:

– Självklart ska vi dela på föräldrapenningen, säger hon.

Emmeli Persson konstaterar att när barnen kommer stannar kvinnors karriär av medan männen fortsätter att utvecklas, inte minst lönemässigt. Kvinnor jobbar deltid, VAB-ar och ror med alla åror mitt i vardagen – och får sämre löneutveckling och på sikt lägre pension.

Med rötterna i fackföreningsrörelsen och nu det politiska engagemanget i arbetarrörelsen ser hon det fackliga arbetet som den enda vägen framåt.

– Vi måste slåss för att få upp kvinnolönerna och tvinga politikerna att lyssna, kvinnor ska inte tvingas söka ”mansjobb” för att ha råd att leva. Genom fackligt politiskt arbete ska vi slåss för rätten till heltid, bättre arbetsvillkor och lön och inte minst OB-förskola, säger hon och det hettar till inte bara i rösten utan också i blicken.

– Vet du att forskare räknat ut att kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än män under sin livstid?

– Det här innebär att kvinnor blir beroende av sina män, att de inte har råd att bryta upp från destruktiva förhållanden, och att de tvingas tacka nej till kvälls- och helgarbete – där pengarna finns – för att barnomsorgen inte fungerar.

Persson har precis innan intervjun talat med flera ensamstående LO-kvinnor, som vittnat om just det sistnämnda:

– Vi har en OB-förskola i Piteå, ett nattis, men ingen taxiverksamhet som de har i Luleå till exempel, säger hon. Det innebär att kvinnorna måste avbryta skiftet för att skjutsa till nästa förskola – och det går ju inte.

I sitt arbete vid Lindbäcks bygg jobbar hon intensivt för att förbättra för kvinnorna.

– Det gäller säkerhet och villkor inte minst då man är gravid – man kan inte klättra på väggar i vecka 30. Och visste du att barn till kvinnor i industrin oftare har hörselskador, som de fått under graviditeten?!

Den ilskan och det engagemanget ska leda till förändring.

Emmeli Persson

31 år, trebarnsmor och industrisnickare.

Fackligt engagerad, sitter i styrelsen för GS Facket i Norrbotten/Västerbotten.

Politiskt engagerad i (S), nummer 21 på kommunfullmäktigelistan.

Könsstyrda jobb

Förskollärare 96 procent kvinnor, 4 män

Träarbete/snickare 99 procent män, 1 kvinna

Jämn fördelning: Kockar/kallskänkor, gymnasielärare, säljande butikschefer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!