Hon kandiderar till EU

Pitebon Anna-Stina Nordmark Nilsson (C) kandiderar till Europaparlamentets val i maj nästa år. Med en grund i Norrbotten och en uppfattning om att det är viktigt att låta länder och regioner vara självstyrande inom många frågor, hoppas hon finnas på listan som förtroenderådet fastställer i oktober inför parlamentsvalet i maj nästa år.

PITEÅ2013-06-25 14:07

Idag veckopendlar hon mellan Stockholm och Piteå, då många av hennes åtaganden finns i huvudstaden. Nordmark Nilsson är vice ordförande för Svenska Kraftnät, ledamot i Sveaskog, Softronic och Dedicare samt ordförande för Paralympiska kommittén och Svenska Handikappidrottsförbundet. Hon har suttit som VD och styrelseordförande eller ledamot inom en rad olika branscher och bolag där Piteå-Tidningen, Företagarna och PwC är några av namnen.

Att hejda klåfingrighet och att fokusera EU:s krafter på kärnfrågorna är några av drivkrafterna för kandidaturen, enligt Nordmark Nilsson.

– Det är viktigt att EU inte slösar energi på sådant som vi kan göra lokalt.

Som exempel på klåfingrigheten inom EU lyfter hon fram den senaste debatten om det svenska snuset. – EU borde jobba med de stora, strategiska och omfattande frågorna. EU:s grund är i första hand handel och säkerhet, men många av de frågor som man idag styr över inom EU borde skötas på regional och nationell nivå.

Viktigt ge Norrbotten en röst

Nordmark Nilsson förklarar vidare att hon skulle vilja arbeta för en förbättring av hur EU använder de pengar som medlemsländerna bidrar med. En omfattande erfarenhet av effektivitetsarbete inom företag och offentlig sektor anser hon vara några av de kompetenser hon skulle tillföra posten som kandidat om hon skulle bli invald till parlamentet. – Jag anser att det är viktigt att ge Norrbotten en röst inom EU, även över partigränserna. Norrbotten är den största delen av Sverige när det kommer till yta men vi är i minoritet i såväl Sveriges regering som i Europaparlamentet.

Ordförande för Centerpartiet i Norrbotten Kristina Bäckström känner förtroende för kandidaten.

– Inom ett flertal områden kommer hon att kunna bidra till att göra arbetet inom EU mer effektivt, strategiskt och med färre nationella intrång. Hon är sakkunnig och mycket kompetent att driva de frågor som engagerar våra väljare.

Europaparlamentet är den enda EU-institutionen vars ledamöter väljs i direkta val i EU:s 27 medlemsländer och består av 754 ledamöter. Ledamöterna går efter valet samman i sju grupper med utgångspunkt i politisk tillhörighet. Tillsammans med rådet antar eller ändrar parlamentet förslag från parlamentskommissionen. Att kontrollera kommissionens arbete och anta EU:s budget är ytterligare uppgifter för Europaparlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!