"Folkomröstning är det för sent för"

En förening med syfte att driva fram en folkomröstning om Norrbotniabanans dragning förbi Piteå har bildats. Men Trafikverket menar att det är för sent. Beslutet är redan fattat.

Här ska tågen gå, det är redan beslutat, menar Trafikverket men Sara Hall, som är kassör i den nybildade föreningen, säger att beslutet givetvis skulle gå att ändra om bara viljan fanns.

Här ska tågen gå, det är redan beslutat, menar Trafikverket men Sara Hall, som är kassör i den nybildade föreningen, säger att beslutet givetvis skulle gå att ändra om bara viljan fanns.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2022-03-07 20:00

Sara Hall är kassör i den nystartade föreningen. Hon säger att det primära uppdraget och målet är att samla in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning, att Piteåborna ska få säga sitt om var Norrbotniabanan ska dras och var resecentrum ska placeras.

Gruppens kärna, de aktiva i styrelsen och föreningen, slåss för en dragning längs E4 hela vägen till Lomtjärn där de tycker att resecentrum ska vara.

undefined
Sara Hall är kassör i den nybildade intresseföreningen, vars främsta mål just nu är att få tillräckligt många namnunderskrifter för en folkomröstning.

– Det skulle bli både enklare, billigare och snabbare, säger Hall.

Hon pekar bland annat på att inga hus då skulle behöva lösas in och att man skulle slippa brobygget i Pitsund, som "bara det skulle ta fler år att göra".

Men personal vid Trafikverket, som äger frågan, håller inte med.

– Centrumkorridoren är absolut det bästa alternativet för alla inblandade – resenärerna, industrierna och kommunen, säger Urban Eriksson, åtgärdsansvarig planerare vid Trafikverket.

undefined
Urban Eriksson vid det informationsmöte som hölls för allmänheten. Han vidhåller uppfattningen att centrumalternativet är det absolut bästa. (Arkivbild)

Eriksson säger att en folkomröstning inte alls skulle påverka, att beslutet redan är fattat efter en noggrann utredning i samråd med alla intressenter, bland annat de som ska trafikera banan.

– Om man ska lyckas öka resandet måste man ha ett centralt placerat resecentrum där människor arbetar och bor, annars skulle det bli som att tvingas stiga av på Storheden när man åker till Luleå, säger han.

För godstransporterna behövs också effektiva anslutningar till industrierna, som man haft och har en omfattande dialog med och från Trafikverkets sida ser man ingen anledning att ompröva sitt beslut.

– Det här är det bästa alternativet, skulle vi göra om hela järnvägsutredningen skulle vi komma fram till samma resultat, det skulle bara innebära förseningar och fördyringar, säger Eriksson.

undefined
Stadsalternativet är det absolut bästa för alla inblandade, menar Trafikverket som inte ser någon anledning att ompröva sitt beslut. Ungefär så här är det tänkt.

Han poängterar att Piteå i dag har en järnväg och en godsbangård som har stora problem både med säkerhet och buller, problem som skulle åtgärdas med bygget av Norrbotniabanan.

– Det blir ju planskilda övergångar och det mesta bullret kommer i dag från växlingsrörelserna som man helt slipper med den nya banan. 

Här har förstås föreningen en annan uppfattning. Sara Hall menar att vibrationer från tågen är mest störande och pekar också på broöppningarna i Pitsund, som väntas öka till minst det dubbla än då beslutet fattades.

Värt att notera är att Trafikverket precis påbörjat planarbetet, inga detaljer är klara än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!