År 2021 var det 100 år sen kvinnor fick rösträtt och för att uppmärksamma det öppnade utställningen kvinnoliv på Piteå museum. Kvinnor har generellt sett lyst med sin frånvaro i historieskrivningen men besöker man Piteå museum får man ta del av många olika livsöden.
– Under 2021 firade Piteå som stad 400 år och då tyckte vi att det var lämpligt att lyfta kvinnor som levt och verkat i Pitebygden genom historien. Vi har tyckt att det varit viktigt att få med olika berättelser. Vi ville inte bara få med de kvinnor som blivit stora framgångar utan även de som verkat i det lilla och tysta, säger etnologen och antikvarie Emeli Elfving som jobbar på Piteå museum.
Vid planering av alla utställningar arbetar Emeli tillsammans med sina kollegor med att lyfta fram olika perspektiv kopplat till både genus, klass och etnicitet. Under arbetet med kvinnoliv kom hon väldigt nära de olika kvinnorna och en kvinna vill Emeli lyfta fram lite extra.
– En som för mig var en ny bekantskap var författaren och översättaren Aurora von Quanten som under många år gick under namnet Turdus merula. Många kvinnor under den tiden skrev under ett pseudonym för att kunna bli publicerade. Hon jobbade även med välgörenhet, bland annat under missväxten 1867 för att hjälpa människor i Piteå, säger Emeli Elfving.
Kvinnor är underrepresenterade i historieskrivningen och oftast nämndes kvinnor i sammanhang där de hade utmärkt sig på något speciellt sätt i både positiv eller negativ bemärkelse berättar Emeli Elfving.
–Idag är det fortfarande en manlig arena och det är viktigt att värna om våra politiska rättighet. Förut fanns det skrivet i lagen att en kvinna tappade sina rättigheter och ställdes under mannens målsmanskap när hon gifte sig. Det är en trevlig utställning som kan vara en bra ingång till att prata om genus och rättigheter i samhället, säger hon.
Utställningen finns att se på Piteå museum fram till slutet av augusti.