Den beskrivs som en snöfylld historisk romance, där kärlekshistorien sprakar av julstämning, godsaker och passion. Boken "Jul i krinolin" utspelar sig under vintern 1870 och bakom står författaren Amanda Hellberg, sedan många år bosatt i Oxford.
Men bakom arbetet med boken återfinns faktiskt en Piteåbo. Författaren hyllar hennes insats och kallar Terése Söderlund för en privatdetektiv i historiskt mode.
– Hennes termer och framställningar av olika plagg har gett ett språkligt djup och en autentisk känsla åt romanen och för det är jag så tacksam, säger Amanda Hellberg.
Framför allt har det handlat om snitt på 1870-talets klänningar, kjolar, liv och korsetter samt vad olika sorters veck och sömmar kallas.
Duon lärde känna varandra genom kommentarsfälten till olika bloggar för mer än tio år sedan.
– Vi har träffats på bokmässan en gång och sedan har vi hållit kontakten. Vi delar många intressen och har samma humor, säger Terése Söderlund, som till vardags är ledig från jobbet på Grolls för att studera till lärarassistent med specialisering inom integration.
Själv säger hon att hon inte är någon expert på historiskt mode, men under några år drev hon en tygbutik på Rådhustorget. Hon är också utbildad inom traditionell sömnad och har ett stort intresse för historia, tyger och klädesplagg.
När Terése Söderlund beskriver kläderna under tidsepoken säger hon att de ser ut som när man var liten och ritade prinsessor.
– Tänk smal midja och stor kjol. Lite tant Grön, tant Brun och tant Gredelin.
För författaren har det varit viktigt att få med de rätta detaljerna.
– Jag ville få in dem i berättelsen eftersom boken är något av ett maffigt kostymdrama i bokform. Det handlar om hakar och hyskor, om hur tyg reagerar på fuktfläckar och känns under fingertopparna, säger Amanda Hellberg.
Precis innan boken skulle gå i tryck fick Terése Söderlund göra en akutinsats.
– I elfte timmen fick min förläggare panik över att den röda klänningen på omslaget inte var med i boken. Jag skrev till en scen och Terése ryckte ut mitt i natten för att ge mig de rätta orden, berättar författaren.
För Terése Söderlund känns det overkligt att nu hålla i boken.
– Jag känner igen en del av beskrivningarna även om det inte är mina ord. Det är lite fint att få vara med på ett hörn.