Hon försvarar cruisingen: "Var förberedd på skriverier"

Det är många som riktat skarp kritik mot förra helgens cruising. Nu går en bilentusiast till försvar. "Ungdomar får knappt vara någonstans längre", säger Pia-lott Johansson.

Cruising har legat nära hjärtat för Pia-lott Johansson, 50, ända sedan 80-talet. "Jag har alltid tyckt om gamla bilar och det roligaste är att köra runt med dem", säger hon.

Cruising har legat nära hjärtat för Pia-lott Johansson, 50, ända sedan 80-talet. "Jag har alltid tyckt om gamla bilar och det roligaste är att köra runt med dem", säger hon.

Foto: Privat

Piteå2021-05-09 08:00

Säkert känner många igen hennes läckra bil. Den blänkande lila Cadillacen sticker minst sagt ut på Piteås gator.

Förra lördagen var Pia-lott Johansson ute en sväng med sin ögonsten. 

– Vi körde några timmar men hann inte komma jättelångt under den turen, berättar hon.

Det berodde såklart på den trafikstockning som bildades längs Sundsgatan. 

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt befarade ett förvärrat pandemiläge, varpå många Piteåbor riktat skarp kritik mot cruisingen i sociala medier och i insändare till tidningen.

Uppståndelsen undgick såklart inte Pia-lott Johansson.

– Jag hade hört talas om att det skulle bli mycket bilar den kvällen, så jag var förberedd på att det säkert skulle bli skriverier efteråt.

undefined
Det var många personer som lockades till cruisingen förra helgen. Med anledning av pandemin riktade flera Piteåbor skarp kritik i sociala medier efteråt. (Arkivbild)

Hon tycker att kritiken blivit lite snedvriden. Bland alla som deltog i cruisingen var det inte alla som misskötte sig. 

– Om jag ska försvara mig själv litegrann så var vi bara två personer som satt i min bil. Vi var ensamma och ingen kom fram till oss.  Det är nog främst ungdomar som gör på det sättet, eftersom att trafiken stod stilla fanns de som gick ur sina bilar och ville åka med andra.

Samtidigt tar hon ungdomarna i försvar.

– Det är tråkigt att de oftast blir utskällda och får höra att de gör fel hela tiden. När jag var yngre gjorde vi också fel. Jag minns att kyrkparkeringen stängdes av en period, och i dag tycker jag nästan att det blivit ännu värre. Nu är det såklart speciellt med coronan, men generellt får ungdomar knappt vara någonstans längre.

Ur den aspekten menar Pia-lott Johansson att cruisingen är en bra och inkluderande verksamhet.

– Jag tycker att det är trevligt när någonting händer, men jag förstår att folk reagerar under coronatider. Det är klart att man inte vill se en ökad belastning på sjukvården, säger hon.

undefined
Pia-lott Johansson äger en Cadillac De ville från 1960. I lördags körde hon bilen en sväng i samband med cruisingen.

För hennes egen del handlar cruising om så mycket annat än bara fest.

– Jag har alltid tyckt om gamla bilar och det roligaste är att köra runt med dem, förklarar hon.

Nu hoppas Pia-lott Johansson kunna fortsätta glida fram i sin Cadillac utan att förutsättningarna för cruising försvåras.

– Jag förstår att folk värnar om miljön eller inte är intresserade av bilar, men det vore trist om det skulle bli konskekvenser av det här. Vi bor i en liten stad där det inte händer jättemycket. Det känns tråkigt när saker ska stramas åt och göras mindre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!