Sedan i måndags har Hjördis Rut Sigurjonsdottir intervjuat anställda vid Piteå kommun och kommunchefen Ylva Sundqvist. Hon har också pratat med gymnasiechefen Britta Dahlén, elever, familjer och företagare runt om i kommunen.
Besöket ingår i ett projekt där hon och kollegor genomför fallstudier på orter i samtliga nordiska länder samt på Grönland, Åland och Färöarna.
– I Sverige gör vi studierna i Piteå och i Oskarshamn. Varför vi valt Piteå beror på att kommunen är intressant. Befolkningen ökar och sysselsättningsgraden är hög, säger Hjördis Rut Sigurjonsdottir.
Hon är född och uppvuxen på Island. Sedan fyra år tillbaka arbetar hon vid Nordregio i Stockholm. Det är ett internationellt forskningscentrum för regional utveckling och planering där det bland annat tittar på landsbygdsutveckling. Forskningscentrumet är knutet till Nordiska ministerrådet och det är det som har givit Nordregio i uppdrag att studera de sociala och kulturella förhållandena på orterna.
– Syftet är att de nordiska länderna och deras kommuner ska lära av varandra och andra har mycket att lära av Piteå, säger Hjördis Rut Sigurjonsdottir.
Vad har du fått för intryck av Piteå?
– Jag har träffat elever vid Strömbackaskolan. De är positiva och ser en framtid i Piteå. Det är intressant att höra vad den unga befolkningen i Piteå säger. Jag har också fått kunskap om Piteåandan, att man vill kämpa hårt, att man vill klara sig själv och att bo i norr betraktas som positivt. Jag har också fått intryck av att familjer verkar vara starka. Barn som flyttat ut vill gärna komma tillbaka eftersom de ser en trygghet i att bo i Piteå. Det är enklare än att bo i storstad, säger forskaren.
Hon har också tagit del av önskemål som att kollektivtrafiken skulle kunna vara bättre och att Piteåborna ser fram emot att Norrbotniabanan byggs.
Ett problem finns:
– Folk upplever att det kan vara svårt att komma in i ett samhälle som Piteå. Här är folk tajta och det är en utmaning, säger Hjördis Rut Sigurjonsdottir.
Nästa mål för hennes studier är hemmanationen Island.
– Min del i projektet är Sverige och Island, säger Sigurjonsdottir.
När fallstudierna i samtliga länder är avklarade, skrivs en rapport om läget i bland annat Piteå.
– Vi räknar med att den kommer nästa år. Slutsatserna av studierna kommer att skickas till Nordiska ministerrådet, säger hon.