Berith Kalander kommer att delta på det minnesarrangemang som ordnas på Raoul Wallenbergs torg och Sankt Jacobs kyrka i Stockholm på tisdagseftermiddagen. Berith Kalanders romska mor Hanna Dimitri överlevde nazisternas koncentrationsläger och kom till Sverige 1945. Berith Kalander har skrivit böcker om sin mammas öde och det är en stor del av det hon kommer att berätta om under minnesdagen.
– Det finns så många människor som har suttit i koncentrationsläger och som känner skuld och samvetskval över att de överlevde när så många av deras systrar, bröder och vänner fick gå in i gaskammaren och komma ut som en tjock svart rök. Min mamma var så stark och trots att hon bara var ett litet barn hade hon styrkan att stå emot allting, säger Berith Kalander.
Att leva
Hon kommer dela med sig av sina tankar om hur hennes mors öde påverkat henne.
– Jag kommer även att prata om hur fantastiskt jag tycker att det är att leva eftersom mina odds att leva egentligen vara minimala. Jag är stolt över min mamma som klarade av det här.
Hanna Dimitri gick bort i januari 1992 då hon var 59 år gammal. Även på den tiden var Berith Kalander engagerad i kampen mot rasism.
– Hon var stolt över det, berättar Berith Kalander.
Värnar om rättvisa
Via sitt engagemang bidrar hon till att föra historien vidare vilket är något hon tycker är viktigt.
– Jag tror att det är människan i mig, så länge jag kommer ihåg har jag värnat om rättvisa. Min mamma och pappa värnade också väldigt mycket om rättvisa och att man ska se människor. Pappa sa alltid att om någonting är negativt hos en människa så tänk alltid positiva tankar och då uppväger det allt det negativa, säger Berith Kalander.
Nästa vecka kommer hennes nya bok Sörj inte lidandet välkomna livet, där hon också beskriver moderns vistelse i koncentrationslägret.