Hon fick halv miljon för att sluta

Enhetschefen för stöd till barn och familjer lämnade flera orosanmälningar om barn som far illa utan åtgärd. Efter att bedömningar inte skett, trots påstötningar, fick hon sluta på Piteå kommun med ett avgångsvederlag motsvarande en årslön.

Avdelningschefen Tomas Backeström ser i nuläget ingen anledning att granska fler ärenden som den aktuella chefen hanterat.

Avdelningschefen Tomas Backeström ser i nuläget ingen anledning att granska fler ärenden som den aktuella chefen hanterat.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-10-30 05:00

Anledningen till att Carin Boström fick sluta sin tjänst den 10 september var omgärdat av stort hemlighetsmakeri. Tomas Backeström, avdelningschef på stöd och omsorg, ville inte kommentera.

– Vi kommenterar sällan eller aldrig enskilda personalärenden. Det stämmer att personen i fråga inte jobbar kvar. Mer än så tänker jag inte kommentera, sade han till PT den 24 september.

Uppgifter från personalkontoret visade dock att Carin Boström slutit en överenskommelse med Piteå kommun som innebar att hon fick 517 608 kronor i handen för att sluta. Nu kan PT avslöja varför hon lämnade sin arbetsgivare efter 25 års arbete med myndighetsutövning och mer än 15 år som chef på enheten för stöd till barn och familjer.

Den 18 oktober lämnade socialtjänsten i Piteå in en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Den gäller ”en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande”. Enligt utredningen fick verksamhetsområdeschefen Roger Burman den 7 augusti kännedom om att enhetschefen Carin Boström lämnat in felaktiga uppgifter i samband med en tidigare lex Sarah-utredning. Vid verksamhetsområdeschefens granskning framkom att förhandsbedömningar som enhetschefen påstått varit hanterade inte var det. Bedömningarna som inte genomförts under lång tid skulle ta ställning till om det fanns något skyddsbehov för flera barn som det inkommit orosanmälningar om.

”Enhetschefen har inte hanterat dessa, trots påstötning från både chef och medarbetare. Vid frågor om förhandsbedömningarna har enhetschef hävdat att de varit hanterade och att hen har kontroll över det”.

Det står i utredningen att både medarbetare och chefer litade på enhetschefens uppgifter och därför genomfördes aldrig bedömningarna om barnens eventuella skyddsbehov. När de senare blev klarlagt att hon inte talat sanning arbetsbefriades Carin Boström med lön den 22 augusti. Utredningen har inte kunnat fastställa varför enhetschefen inte följt reglerna och dessutom lämnat felaktiga uppgifter när socialsekreterare och chefer på socialtjänsten frågat henne.

”Dock kände berörd enhetschef till vilka rutiner som fanns och har också vid ett flertal tillfällen påmints om att förhandsbedömningarna måste åtgärdas. Verksamhetsområdeschef har vid upprepade tillfällen följt upp arbetsbelastning hos enhetschefen och senast i april fått till svar att situationen var hanterbar”.

Som en av flera genomförda åtgärder står att personalrättsliga åtgärder har vidtagits och att den berörda enhetschefen ”har avslutats från sin anställning”. Skriftliga rutiner har också upprättats och personalen har informerats om vikten av att rapportera in avvikelser.

”Bedömningen är att de rutiner som finns, och som nu har dokumenterats skriftligt, är tillräckliga och att händelsen är knuten till bristande yrkesutövande i hanteringen av förhandsbedömningarna”.

Andra bakomliggande orsaker som kan ha orsakat händelsen, till exempel hög arbetsbelastning eller brister i organisationen, har inte framkommit i utredningen.

”Det socialnämnden i övrigt vill belysa är dock överordnads chefs ansvar att förebygga upprepning samt arbeta med kontinuerlig uppföljning”.

PT har sökt Carin Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!