Tomas Holmström har lagt ner sin hockeykarriär och flyttat hem till Sverige och Piteå där han byggt nytt ute på Fårön.
Så långt är allt bra.
Däremot finns det både allmänna och nu även kommunala synpunkter på det sätt som han låtit bygga om strandkanten nedanför den nyuppförda fastigheten. Holmström har låtit klä in en cirka 50 meter lång sträcka med sten som grävts fram i samband med fastighetsprojektet.
Ingen dispens
Regelverket slår tydligt fast att för att vidta åtgärder liknande de han gjort krävs dispens från strandskyddet.
– Någon dispens för strandarbetena finns inte kopplat till det här bygglovsärendet, säger Therese Berglund vid kommunens miljöenhet.
I och med att fastigheten ligger utanför detaljplanlagt område krävs alltid särskild dispens.
Tomas Holmström blir överraskad när han får höra detta.
– Jag blir nästan chockad, säger han.
– Vi har varit väldigt angelägna med att kolla upp med kommunen vad vi får göra och vad vi inte får göra. Vi har verkligen frågat in i minsta detalj, säger han.
Det är också utifrån de kommunala anvisningarna han och hustrun agerat.
Men kommunala företrädare pekar på vikten med strandskyddet.
– Syftet med strandskyddet är bland annat att ge allmänheten tillträde, men även för att skydda djur och växtliv, tillägger chefen för plan- och trafikenheten, Anna-Karin Lundberg.
På det sätt som Tomas Holmström låtit stensko strandkanten kan inte allmänheten, i lagens mening få tillträde.
– Nej, det ska kunna vara en fri passage, förklarar Therese Berglund.
Även miljö- och byggnadsnämndens ordförande Björn Berglund, reagerar på hur Holmström låtit åtgärda strandkanten ner mot Fårösundet.
– Han får inte röra strandlinjen på det här sättet. Han har tagit allmänning i anspråk och privatiserat stranden, säger Berglund.
Fått återställa
Björn Berglund pekar på andra exempel.
– Vi har haft liknande ärenden där fastighetsägare tagit allmänning eller rent av kommunal mark i anspråk och inlemmat den i sin tomt. Från nämndens sida har vi fattat principbeslut att i dessa fall får fastighetsägaren återställa marken som den var innan.
Han anser det viktigt att agera på samma sätt varje gång någon så att säga, kliver över gränsen.
– Risken är annars stor att det här sprider sig ytterligare.
En som inte är lika kategorisk i sina synpunkter kring Holmströms åtgärder är byggnadsdinspektör Lars-Ivar Sundström. Det är för övrigt Sundström som handlagt just detta ärende.
– Det fanns ju sten där redan från början, säger han.
– Men det är klart, han kan inte vidta åtgärder utanför tomtgränsen, där får han bara återställa det som det tidigare var. Det får inte ge intryck av att tomten fortsätter utanför tomtgränsen.
Utifrån de kommunala kommentarerna undrar Tomas Holmström hur det står till med kommunikationen avdelningarna emellan. Han avfärdar också antydan om att ha förändrat strandlinjen
– Vi har aldrig rört strandlinjen. Som jag sa, vi har hela tiden frågat om allt för att göra det här "by the book" så att säga, allt för att inte göra fel. Vi har bara följt de anvisningar vi fått av kommunen, säger han.
Ärendet kommer att tas upp i nämnden efter sommaren. Då riskerar familjen Holmström att tvingas återställa området närmast vattnet som det tidigare var.