Det innebär att för Johnny Långström i Roknäs blir förändringen, som gäller från och med 1 augusti, ett nollsummespel.
– Jo, jag får ju del av den allmänna höjningen, men blir av med ekobonusen då, så det blir plus minus noll, konstaterar han.
Långström har inga särskilda synpunkter på det. Han tycker det är synd att ekobönderna går miste om sin bonustioöring, men förstår samtidigt Norrmejeriers agerande:
– De vill väl behålla alla bönder, och de flesta är ju konventionella mjölkproducenter, säger han.
Själv gick ha över till ekologisk produktion 2012, då en växande efterfrågan var ett faktum. I dag har han 120 ekologiska mjölkkor och ser ingen anledning att förändra något i och med det här.
Även Sara Hortlund i Lillpite är återhållet glad över höjningen.
– Ja, det är väl bra, alla bidrag är välkomna, är hennes spontana reaktion.
– Men å andra sidan har det ju varit flera år med sänkta priser, så mjölken ligger väl kvar på samma pris som för många år sedan medan allt annat – diesel, spannmål och annat som bonden måste köpa – har blivit dyrare. Att vara bonde är fortsatt en utsatt bransch.
Hon och maken Ola har medvetet minskat mjölkproduktionen något och istället satsat mer på köttproduktion, både nöt och gris.
– Vi pressar inte korna mer än så, det blir väldigt dyr mjölk de där sista litrarna man kan få, då man måste öka utfodringen mer. På den här nivån håller korna bättre och det blir bättre mjölk också.
Norrmejeriers ordförande, Ulla Bergström från Svensbyn, är själv mjölkbonde och hon är glad över att man nu kan höja avräkningspriset ytterligare ett snäpp. Så sent som i januari höjdes priset med 30 öre efter flera år med sänkta priser.
Går Norrmejerier bättre ekonomiskt nu?
– Ja, vi ser att vi har möjlighet att höja ersättningen något, att det finns ett utrymme att höja avräkningspriset något, säger hon.
Bergström konstaterar att de senaste årens debatt om köptrohet och öppna landskap gett effekt. Det köps till exempel mer ost från Norrmejerier, där det går åt tio kilo mjölk tilll ett kilo ost.
– Mjölkinvägningen minskar i hela landet och kanske framför allt i Norrbotten, vi måste stötta mjölkbönderna så att den kan öka istället. Färre unga vill ta över släktgårdarna när lönsamheten sjunker.
När det gäller sänkningen av priset till ekobönderna, konstaterar Bergström att efterfrågan efter fjolårets kraftiga ökning nu planat ut.