- Syftet är att höja kompetensen i yrket. Vi brukar hävda att det krävs mer än ett CE-kort för att vara yrkesman och är i grunden positiva till regeländringen, säger Stefan Lagervall, ombudsman på Biltrafikens arbetsgivareförbund.
Lagen innebär att alla lastbilsförare måste gå en 35 timmar lång utbildning, med tyngdpunkt på trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan, inom sju år. Efter genomförd kurs får chaufförerna ett yrkeskompetensbevis som ska finnas med i bilen när de kör.
För att behålla beviset krävs ny fortbildning vart femte år. En chaufför utan yrkeskompetensbevis får inte anställas eller anlitas och företag som bryter mot detta kan dömas till böter.
- Det här är egentligen ingenting nytt. 40 timmars fortbildning vart femte år finns med i vårt kollektivavtal med Transport. Den stora förändringen är att det blir brottsligt att inte utbilda sig, berättar Lagervall.
Svårare rekrytera
De nya kraven införs samtidigt i EU:s 27 medlemsländer samt i Norge, Island och Liechtenstein. Många anser att reglerna gör det svårare att rekrytera personal till åkeribranschen. Nya chaufförer måste nämligen gå en 280 timmar lång grundutbildning förutom att ta körkort.
- För den enskilde som vill bli lastbilsförare är det betydligt dyrare och omständligare. 280 timmars utbildning är ganska omfattande och det kan nog kosta trettio-fyrtio-femtio tusen kronor, säger Stefan Lagervall.