Höjda röster för ungdomsgård i Piteå

Tre medborgarförslag om en ungdomsgård i Piteå har avslagits av kultur- och fritidsnämnden. "Någonstans måste ungdomar få vara istället för att hänga på stan", säger tonårsföräldern Maria Johansson och får stöd av både polis och fältare.

Maria Johansson, som själv är mamma till en tonåring, skrev sitt medborgarförslag redan 2018. "Jag tror inte man sparar några pengar på att inte öppna en ungdomsgård", säger hon.

Maria Johansson, som själv är mamma till en tonåring, skrev sitt medborgarförslag redan 2018. "Jag tror inte man sparar några pengar på att inte öppna en ungdomsgård", säger hon.

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2020-05-06 20:00

I augusti 2018 skickade Maria Johansson in sitt medborgarförslag om en ungdomsgård i centrala Piteå. Sedan dess har ytterligare två medborgarförslag i samma ärende inkommit till kommunen. Vid kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde avslogs samtliga.

– Jag accepterar det men jag tror inte att man sparar några pengar på det, säger Maria Johansson vars egna barn för det mesta har fullt upp med skolan och träningar och inte brukar hänga på stan. Däremot tror hon att alla unga vill ha en plats där de kan träffas och vara trygga utan att ha föräldrar i närheten.  

– Men jag tänker främst på de ungdomar som polisen och fältarna träffar, de som inte sportar, pysslar på Kaleido eller anordnar ungdomsaktiviteter. Det skulle vara såå mycket billigare att hitta dessa ungdomar innan de hamnar snett.

"En fritidsgård lönar sig i längden, vettiga vuxna i närheten, ett pingisbord och musik. Mer behövs inte. Klotter, skadegörelse och droger kostar betydligt mer", skriver hon i sitt medborgarförslag.

Anders Elvhäger, fältassistent, tycker också att en ungdomsgård vore bra.

– Centralt placerad och med rätt personal vore det en fantastisk resurs. Ungdomarna blir sedda och hörda och har vuxna i närheten att vända sig till.

Han tror att en ungdomsgård skulle locka många ungdomar men att verksamheten måste få tid att etablera sig och växa in i de ungas vardag.

– Att det är dyrt med en ungdomsgård och anställd personal kan jag hålla med om, men det är också dyrt att inte fånga upp unga i tid.

Emma Svensson, områdespolis i Piteå, kommer i kontakt med många ungdomar i sitt arbete och är helt inne på att en ungdomsgård skulle fylla en viktig funktion.

– Det skulle innebära enorma fördelar. Idag drar ungdomar på stan, hänger på Max, i Stadsberget, i trapphus och andra mer undangömda ställen. De här ungdomarna vill vara i stadskärnan men de har ingenstans att hålla till vilket gör att de istället är i mindre lämpliga miljöer.

Emma Svensson tycker det är märkligt att Piteå saknar en ungdomsgård när det finns och fungerar i så många andra kommuner. Hon säger att hon och poliskollegan Mattias Strandberg flera gånger påtalat att de gärna skulle se en ungdomsgård i Piteå.

– En ungdomsgård är också något som många föräldrar efterfrågar, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!