Höjd säkerhet vid rättspsyk ger klirr i kassan

Nu är det klart! Rättspsykiatrin i Öjebyn har under två års tid byggts om för strax under 50 miljoner kronor för att höja säkerheten till klass 2. Det innebär att man nu kan ta emot fängelsedömda patienter, vilket ger landstinget klirr i kassan.

Fönstren är helt skott- och släggsäkra.

Fönstren är helt skott- och släggsäkra.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2013-03-11 06:00

Det är nämligen så, att höjningen av säkerhetsklassningen dels innebär att landstinget slipper skicka sina fängelsedömda psykiskt sjuka till andra rättspsykiatriska inrättningar söderut, dels att man nu har kapacitet och tillstånd att ta emot sådana patienter från andra län, exempelvis Västerbotten.

Att skicka en fängelsedömd person som är i behov av psykiatrisk vård till exempelvis Växjö, Säter eller Västervik har inneburit en kostnad på 5 000 till 10 000 kronor. Per dygn.

Bra affär
Så beslutet att höja säkerheten - och bygga om för strax under 50 miljoner kronor - är en bra affär. Och förhållandevis billigt, även om det låter dyrt för en novis.

- Många har valt att bygga nytt istället och jag hörde talas om att Rågården i Göteborg till exempel kostat 1,4 miljarder kronor när den var klar, säger Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare och verksamhetschef för rättspsyk i Öjebyn som nu åter kan ta emot 53 psykiskt sjuka personer.

Han berättar att man under drygt två års tid byggt om inrättningen i fem etapper. Avdelning för avdelning har tömts och byggts om, sedan har patienterna fått flytta tillbaka igen.

- Vi har haft ungefär tio platser färre under hela byggtiden, men ibland har några patienter fått dela rum, så det har inte varit konstant tio minus.

Attackhelikopter
Vad är det då som byggts om och vad innebär säkerhetsklass två, egentligen?

Per-Axel Karlsson förklarar att inrättningen ska kunna stå emot rymningsförsök och angrepp utifrån, vilket nästan alla rättspsykiatriska anläggningar kan, medan det bara finns två - Kumla och Hall - som klarar klass ett-kraven, det vill säga att stå emot ett angrepp av attackhelikopter.

- Vi har gjort skalskyddsförstärkningar, som det så fint heter, tjockare väggar med metall på både in- och utsida, vi har skottsäkra och släggsäkra fönster, sluss med två dörrar för in- och utpassering, kameraövervakning och högre säkerhetskunnande hos personalen, berättar Karlsson.

Och mycket handlar om teknologi, high tech-utrustning.

- Bara låssystemet kostar fem miljoner kronor, säger Karlsson som nu kan byta ut sin tunga "plit-nyckelknippa" mot en enda nyckel:

- Det är en digital nyckel, där man kan programmera in olika behörigheter, men som också ska lämnas kvar i ett låst utrymme när man går för dagen. Missar man - ja, då går larmet.

Mobilt larm
Larmsystemet är en historia för sig, förstås. Förutom två centralt belägna övervakningsrum, har varje anställd ett mobilt larm där man dels kan larma själv, dels se andra larm.

- Man ser vilken korridor och exakt plats det handlar om och vi har tio personer på plats inom 20 sekunder, så säkerheten är mycket bra, konstaterar Per-Axel Karlsson, märkbart nöjd med att ombyggnationerna nu är klara.

FAKTA Rättspsyk i Öjebyn

Ombyggt i fem etapper under drygt två års tid, för en kostnad av strax under 50 miljoner kronor

Kan ta emot 53 patienter, både män och kvinnor

Ungefär 2/3 får rättspsykiatrisk vård, resten vanlig psykiatrisk tvångsvård

Här arbetar 127 personer i fyrskift

Uppfyller nu kraven för säkerhetsklass 2, vilket innebär att man kan ta emot fängelsedömda personer i behov av psykisk vård

Rättspsykiatrin är länsgemensam och drivs av landstinget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om