Under den tidsperioden konstateras att barnens fasta månadsinkomst utvecklats positivt. Upp till och med nio år är ökningen från 1986, i fast penningvärde, drygt 30 procent. Därefter stiger köpkraften med åldern.
50 procent
Tioåringarna och elvaåringarnas inkomstökning ligger på 40 respektive 43 procent. Mest har tolvåringarnas köpkraft stärkts, med 50 procent.I kronor räknat får de yngsta barnen i undersökningen runt 100 kronor i månaden.
Tolvåringarna har i genomsnitt 210 kronor i fickpeng medan 13-åringarna får ytterligare en hundralapp.
Yngre får veckopeng
Undersökningen visar också att yngre barn vanligen har veckopeng medan de något äldre får månadspeng.Brytpunkten går ungefär vid tio års ålder för både flickor och pojkar.
Ulla Samuel, på Swedbanks institut för privatekonomi, förklarar vad rapportens syfte är:
Föräldrastöd
- Dessa undersökningar är en viktig del i vår kunskap om barns ekonomi och förhoppningsvis ett stöd för både barn och föräldrar i en diskussion om vecko- och månadspengens storlek och vad den skall räcka till. Vi anser det värdefullt att barn tidigt får lära sig att hantera pengar och att planera sin ekonomi.Ingen norm
Undersökningen ska inte ses som en norm för hur mycket pengar barnen bör få. Uppgifterna uppges dock vara av stort intresse för såväl vuxna som barn.- Vi har noggrant utarbetade normer för såväl vuxnas som barns nödvändiga levnadskostnader i olika åldrar. Däremot tar vi inte fram någon norm för hur mycket pengar barn i olika åldrar ska få ta hand om själva. Det är något som varje familj bör bedöma utifrån egen värdering, inkomst och ekonomi, skriver Ulla Samuel i sin rapport, som fortsätter:
- För att ändå kunna ge föräldrar en vägledning undersöker vi vart femte år hur mycket barn i olika åldrar faktiskt får i vecko- eller månadspeng.
Många sparar till visst ändamål
PT gjorde ett besök i klass 3B på Björklundaskolan i Öjebyn. En av de medverkande klasserna i undersökningen.- Vi fick ett utskick med en förfrågan om vi ville vara med. Jag tror hela skolan deltog, berättar Eva Öhlund, lärare.
När vi frågade eleverna visade det sig att många sparar delar av sin månadspeng till ett visst ändamål (se enkät).