Höjningen av koldioxid- och energiskatten innebär att för dem som i glesbygdslänet Norrbotten kör på bensin höjs skatten från 7,94 kronor till 8,18 kronor, en höjning med 24 öre. För dieseldrivna fordon höjs skatten från 6,95 till 7,16 kronor, en höjning med 21 öre. Höjningen träder i kraft den 1 januari.
Transportföretaget Burlink Transport med 63 fordon köper in drygt två miljoner liter diesel per år för 20 miljoner kronor. För dem ger skattehöjningen en merkostnad på drygt 460 000 kronor, men företaget går ändå tämligen skadeslöst ur höjningen.
– Därför att vi har en bränsleklausul mot exempelvis Smurfit Kappa som varje år reglerar pris- och skattehöjningar på drivmedlet. Men på sikt drabbas hela samhället av skattehöjningen. Den påverkar allt från leveranser av matvaror till soptömning. Pireva vill nog ha betalt och i slutändan är det du som betalar, säger Burlink Transports ägare och vd Kjell Lindqvist.
Han anser att regeringen agerar kontraproduktivt vad gäller skattehöjningar på fossila, men också förnybara bränslen. Tidigare körde Burlink Transport ett av sina fordon på kallad BioDME, en gas som inte gav några utsläpp. Nya skatter och det faktum att Preem blev för dyra på gasen gjorde att Burlink Transport valde att plocka ur DME -motorn och ersätta den med en vanlig fossildriven.
Marcus Åström vid Åströms åkeri i Öjebyn säger att den ökafr skattepålagan gör att bolaget får svårare att konkurrera mot utländska åkerier. Till skillnad från Burlink har inte Åströms kundavtal som kompenserar för skattehöjningar. Tidigare drabbades åkeriet av en ny skattepålaga där Sverige var tvunget att följa ett EU-direktiv om att börja beskatta drivmedel byggt på rapsolja. Åströms, som gjort tunga investeringar i den tekniken, övervägde att börja köra fossilt igen.
– Rapsoljedieseln skattades bort. Men vi löste problemet genom att börja köra på HVO som är en animalisk produkt, säger Marcus Åström.
I dag kör Åströms ytterst lite på rapsolja.
Per Sjöberg vid Sjöbergs åkeri i Piteå är inte heller glad över den aviserade höjningen.
– För oss betyder det ökade kostnader som överförs direkt på våra kunder. Om de får jobbigt i konkurrens mot utländska företag finns risken att vi tappar våra kunder, säger Sjöberg.