Videon är inte längre tillgänglig
Älvfåran nedanför kraftstationen i Sikfors brukar vara i princip torr, men nu är den full av skummade vatten. Enligt maskinisten Leif Öhlund, Vattenfall services nordic, som sköter om anläggningen för Skellefteå krafts räkning är det nästan dubbelt så stort vattenflöde som normalt.- Vid den här tiden på året brukar det vara 400 - 500 kubikmeter per sekund, men nu är det uppåt 800. Det beror på den häftiga snösmältningen - den brukar ta tre veckor, men nu kommer allt vatten på en gång, berättar han.
Vattenflödet började öka i söndags och sedan har trycket blivit större för varje dag.
- Det är nog så här i en vecka innan det klingar av, säger Leif Öhlund.
Vatten på golvet
Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och tf räddningschef i Älvsbyn, berättar att vattnet i Piteälven fortfarande stiger.
- Men det har avmattats och vattnet stiger mindre än tidigare. Just för tillfället är det ingen överhängande risk att Piteå drabbas av översvämningar, sker det så sker det först i Älvsbyn, säger Johansson.
Alla stugägare i kommunen kan dock inte ta sig torrskodda till sin fastighet. Pitebon Christer Nordmark, som har sin stuga i Sikfors nedanför kraftstationen, lär få vada i flera decimeter djupt vatten.
- Det kommer upp vatten på tomten i princip varje år och det är inte så trevligt. Det är gruvsamt och varje vår får man vara orolig, säger han.
Huruvida Nordmarks stuga drabbats av vattenskador är för tidigt att säga.
Under rekordåret 1995 var det en meter vatten på golvet och man fick göra en totalrenovering för att fastigheten skulle bli beboelig igen.
- För två år sedan var det en centimeter mellan vattnet och stugans trossbotten. Vill man slippa oroa sig så är nog enda chansen att riva, fylla upp tomten och bygga nytt igen, säger Christer Nordmark.
Klass 2-varning
I Älvsbyn råder det höjd beredskap efter SMHI:s Varning klass 2 - mycket höga flöden i nedre delen av Piteälven.
Klass 2-varningar om mycket höga flöden brukar i snitt komma vart tionde år och betyder enligt SMHI att "väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner".
- Älvsbyns kommun och kommunledningen jobbar med förberedelser och är beredd om situationen förvärras. Vatten och avlopp brukar vara det som först drabbas vid översvämningar och det har Älvsby energi jobbat med sedan i måndags, berättar Torbjörn Johansson.
Enligt räddningschefen är det upp till den enskilde att göra vad han eller hon kan för att mildra skadorna som vattnet orsakar.
- Det gäller framförallt att flytta lösöre. Att köpa en dränkbar pump är ingen stor affär, men sedan är det svårt att göra så mycket mer, säger Johansson.
Räddningstjänsten, kommunerna, SMHI, Trafikverket och länsstyrelsen har dagligen telefonkontakt så att åtgärder snabbt kan sättas in om det behövs.