Höjd bärighetsklass – men inte på E4

E4 tillhör inte de vägar som kommer att upplåtas för den nya bärighetsklassen BK4. En anledning är risken för överflyttningseffekter från järnväg och sjöfart till väg.

Bärighet. Krister Palo, planerare på Trafikverket, har varit med och tagit fram den rapporten om vilka vägar som lämpar sig för högre bärighetsgrad. (arkivbild)

Bärighet. Krister Palo, planerare på Trafikverket, har varit med och tagit fram den rapporten om vilka vägar som lämpar sig för högre bärighetsgrad. (arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-02-20 14:10

Den 16 februari beslutade regeringen om propositionen Godstrafikfrågor. En proposition som innehåller förslag om att delar av vägnätet ska öppnas för lastbilar på 74 ton. (I dag gäller BK1 som tillåter max 64 ton).

LÄS OCKSÅ: "Klartecken för tyngre lastbilar"

”En del i regeringens politik för mer klimatsmarta transporter är att tillåta tyngre lastbilar på vägar där transporter på järnväg eller sjöfart ändå inte är möjligt.” skrev Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Propositionen innehåller Trafikverkets rapport om vilka vägar man anser är lämpliga/möjliga att köra tyngre transporter på. Uppdraget från regeringen löd:

”Regeringen uppdrar åt Trafikverket att redovisa vilka statliga vägar som skulle vara lämpliga att tillhöra en ny bärighetsklass, BK4. De vägar som kan bli aktuella att tillhöra den nya bärighetsklassen är vägar där transporter på järnväg eller sjöfart inte är möjligt, för att inte äventyra överflyttningen av transporter från väg till järnväg och sjöfart, och på vägar som redan klarar den tyngre vikten.”

Krister Palo, planerare på Trafikverket, har varit med om att ta fram rapporten. I den föreslås att sammanlagt 220 mil vägar (cirka 10 procent) i Norrbotten upplåts för BK4.

– I det här arbetet finns ett fokus på skogslänen, därför har man sett över vägnätet i Norrbotten och Västerbotten som ett av fem områden där BK4 är viktigt, säger han.

Rapporten bygger, enligt Krister Palo, på god kunskap om de statliga vägarna, vilka bekymmer som finns och hur man kan gå vidare i arbetet. Bland annat ska överflyttningsriskerna ses över och det behöver göras en studie över ett antal svaga broar.

– Broarna är flaskhalsar där Bergsviksbron står på prioriteringslistan för omgörning/anpassning för att klara tyngre fordon, säger Krister Palo.

Bergsviksbron ligger längs E4, som är en av länets bästa vägar men som ändå inte finns upptagen i rapporten. Detta främst på grund av överflyttningsrisker men också för att där finns broar som inte klarar det högre bärighetskravet.

Två avgörande anledningar till att man vill ha BK4 är att göra industrin mer konkurrenskraftig genom att tillåta tyngre transporter samt att göra miljömässiga vinster där lastbilar som kan ta stora laster inte behöver köra lika många gånger varpå koldioxidutsläppen blir mindre.

Att anpassa hela vägnätet i Norrbotten till bärighetsklass 4, kommer Enligt Krister Palo att ta tid – och kosta pengar.

– Som det är i dag, utan extra anslag, skulle det ta över 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!