Högtryck inne i äppelmusteriet

Trots den stränga vintern ser det ut att kunna bli ett rekordår för äpplen och i äppelmusteriet hos Annicas handelsträdgård produceras det för fullt. "Jag trodde inte att äppelträden skulle orka efter den här vintern", säger ägaren Annica Nyberg.

Annica Nyberg som äger och driver Annicas handelsträdgård tycker det ser ut att vara ett bra äppelår. Intresset för att ta tillvara på äpplen är stort och många lämnar in sina äpplen för att göra äppelmust. "Det kommer hit folk från hela Norrbotten", säger hon.

Annica Nyberg som äger och driver Annicas handelsträdgård tycker det ser ut att vara ett bra äppelår. Intresset för att ta tillvara på äpplen är stort och många lämnar in sina äpplen för att göra äppelmust. "Det kommer hit folk från hela Norrbotten", säger hon.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2024-09-04 11:00

Produktionen började redan förra veckan med en dag i musteriet, men intresset blev så stort att de fick köra ytterligare en dag. Nu är de i gång för fullt och den här veckan och nästa ser det ut att bli fyra dagars produktion.

– Men sen kanske vi kan gå ner till två dagar, säger Annica Nyberg, ägare till Annicas handelsträdgård.

I växthuset står många papperspåsar med äpplen som ska bli äppelmust. Av 90–100 kilo äpplen blir det ungefär 50 liter färdig äppelmust. Det blir många lyft på en dag i äppelmusteriet.

– Det tar lite på kroppen, säger hon.

Annica Nyberg startade äppelmusteriet 2018 och är nu inne på sin sjätte säsong. Intresset ökar och hon tar emot äpplen från hela Norrbotten.

Hon tycker att det ser ut att vara ett bra äppelår.

– Förra året var som ett rekordår, men det känns som att det är mycket i år också. Ändå har vintern varit jättetuff, särskilt för äppelträd, säger hon.

undefined
Äpplena ska vägas och sköljas innan de hackas. Här fixar Jonathan Rönnqvist äpplena innan nästa steg.
undefined
I korgarna ryms ungefär tio kilo. Här häller Mia Berg ner äpplena i hacken.
undefined
"Trots att det har varit en sådan tuff vinter blir det så här mycket äpplen. Jag trodde inte att äppelträden skulle orka efter den här vintern", säger Annica Nyberg.

Beroende på vilken sorts äpple som används blir resultatet olika.

– Saftiga och krispiga äpplen är jättebra att göra must på men vi mustar alla äpplen, säger Annica Nyberg.

undefined
Diana Lundberg packar den färdiga äppelmusten. Hon vet inte hur många hon hunnit packa den här dagen som PT var på plats. "Men det har blivit ganska många", säger hon.

Just nu är det de tidiga sorterna som kommer in, men nästa vecka är det dags för höstäpplen.

Annica Nyberg tycker att man ska ta tillvara på mat.

– Innan jag började i den här branschen för 26 år sedan så var jag kock och jag tycker att det växer så mycket mat i våra trädgårdar, använd det, säger hon.

undefined
Efter en kort stund är äpplena hackade och Mia Berg flyttar äppelmoset till nästa station i processen.
undefined
Moset fördelas sedan i dukar i olika lager innan äppelmusten pressas ur.
undefined
Äppelmusten passerar pastöriseringsmaskinen och hälls upp i trelitersförpackningar.
undefined
"Lite skavanker är inte hela världen, bara de inte är mosiga eller att fåglarna har varit på dem. Först städar kunden bort sedan gör vi en till check när vi sköljer dem", säger Annica Nyberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!