Högtryck i elnätet påverkar industrietableringar

Elintensiva industrietableringar skapar historiskt tryck på elnätet i norr. Detta påverkar vilka etableringar som kan vara aktuella i Piteå.

Energikrävande industrietableringar sätter press på elnätet i norr och stamnätet kan i dag bara leverera cirka tio procent av den el som efterfrågas i Skellefteå och Luleå.

Energikrävande industrietableringar sätter press på elnätet i norr och stamnätet kan i dag bara leverera cirka tio procent av den el som efterfrågas i Skellefteå och Luleå.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Piteå2021-10-12 18:30

Trycket på industrietableringar i norr sätter press på det svenska elnätet. Just nu uppgår ansökningarna om el i Skellefteå och Luleå till över 6000 megawatt, enorma kvantiteter som stamnätet i dag inte kan leverera.

– Vi har inte kapacitet för så stora ansökningar i dagsläget. I befintligt nät och med redan beslutade förstärkningar kan vi ta emot ungefär tio procent av det. Vi tittar just nu på förstärkningsåtgärder, bland annat i form av nya ledningar och ledningsstråk, säger Tobias Edfast, nätutvecklingschef på Svenska kraftnät.

Jörgen Andersson-Strand, vd för Pite energi och delaktig i Piteå kommuns näringslivsgrupp med inriktning på industrietableringar, säger att förstärkningar i nätet krävs för att de stora industrisatsningarna ska kunna genomföras.

– Stamnätet och regionnäten måste stärkas om vi ska klara alla etableringar som planeras i Norrbotten framöver.

I Piteå pågår just nu förhandlingar inför en stor industrietablering ute på Haraholmen med inriktning mot batteriindustrin. Då tillgången till ström har blivit hårdvaluta är elkapaciteten något som kommunen måste ta hänsyn till i de projekt man väljer att driva.

– Europas största industri i dag äter 380 megawatt. Extremt energiintensiva nyetableringar som Hybrit och H2 Green Steel befinner sig på en energiförbrukningsnivå som vi aldrig ens hört talas om förut. En sådan kapacitet finns inte i Piteå och etableringar i den storleksklassen är inte aktuella här, säger Jörgen Andersson-Strand.

Enligt Jörgen Andersson-Strand har tillgången till el inte varit ett problem i samtal med aktörer som funderar på etablering i Piteå.

– Vi har inte behövt tacka nej till någon etablering på grund av elkapacitet. Piteå är slagkraftigt och vi har förberett ett industriområde där vi byggt ut elnätet och även tillhandahåller fjärrvärme, VA och vägar. Allt finns serverat och klart.

undefined
Jörgen Andersson-Strand, vd på Pite energi.

Piteå kommuns näringslivschef Nicklas Larsson har tidigare framhållit att man jobbar strategiskt kring vilka etableringar man vill ha i Piteå och enligt honom är elfrågan redan utredd i de förhandlingar som förs kring en etablering på Haraholmen.

– Vi går inte vidare med case där vi ser att energitillgången inte fungerar. I de projekt vi driver är energifrågan redan utredd och det måste finnas en preliminär garanti från leverantörer som Vattenfall för att vi ska vara trovärdiga gentemot kunden.

undefined
Näringslivschefen Nicklas Larsson säger att energiförsörjningen inte är ett problem för den planerade industrietableringen i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!