Högt vattenstånd i kanalen - men långt ifrån extremt

Vattenståndet i kanalen är högre än normalt men långt ifrån extremt. För att kanalens vatten ska rinna över stenkanten krävs strömavbrott, höga vattenflöden och ett 100-årsregn. Då kan man tvingas till nödbräddning.

Vattenståndet i kanalen är högre än normalt men långt ifrån extremt. Det ska väldigt mycket till för att vattnet ska stiga över stenkanten.

Vattenståndet i kanalen är högre än normalt men långt ifrån extremt. Det ska väldigt mycket till för att vattnet ska stiga över stenkanten.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2011-09-10 06:00

I utkanten av badhusparken ligger kommunens största pumpstation. Den pumpar avloppsvatten från hela centrala Piteå samt stans norra delar för rening i reningsverket på Sandholmen. Pumpen går hela tiden och vid strömavbrott kickar ett reservaggregat in.

Roland Johansson, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Pireva, har jobbat sedan 2000. Inte någon gång sedan dess har vattnet i kanalen stigit över stenkanten och runnit ut på gräsmattan.

Inte alarmerande högt
- Om det hänt någon gång historiskt kan jag inte svara på. Men det ska väldigt mycket till för att kanalens vatten ska rinna över kanten, säger Roland Johansson.

Vattenståndet i kanalen hänger samman med vattenståndet i havet eftersom de är förenade. I havet var det på torsdagen 30 centimeter över normalt vattenstånd, vilket är en aning högt, men långt ifrån alarmerande.

Under torsdagen hörde en del oroliga Pitebor av sig till Piteå-Tidningen och undrade om kanalen var på väg att svämma över. Men någon sådan risk föreligger inte enligt de som PT varit i kontakt med.

Stor svängningsradie
- Vi har en svängningsradie på vattnet på en meter åt vardera hållet och först när det börjar vara kring en meter över talar man om extrema värden, säger Leif Öhman, hamnchef vid Piteå hamn.

Arbetet i hamnen påverkas inte alls av höga vattenflöden, tvärtom. Det är vid lågt vattenstånd som man kan få problem, när stora fartyg kommer in och vattnet är lågt.

Men det kan uppstå en situation när man kan "tvingas" att svämma över kanalen.

Nödbreddning
- Om vi tänker oss att det är höga flöden i kanalen, det regnar otroligt mycket, ett så kallat 100-årsregn och vi drabbas av ett strömavbrott så att pumpningen av avloppsvatten inte fungerar normalt. Då kan vi tvingas släppa ut avloppsvatten i kanalen och göra en så kallad nödbräddning, Detta för att folk inte ska få avloppsvatten upp i sina källare när avloppsledningarna blir överfulla, säger Roland Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om