På corona-iva i Piteå finns just nu bara en patient – men fler kan vara på väg från Sunderbyn.
– Trycket är hårt i Sunderbyn och då försöker vi fördela och koncentrera resurserna, berättar Ulf Karlsson som konstaterar att förutom ett hotande hårt tyck på iva är det många covid-patienter på vårdavdelningar runt om i länet.
– Så det känns verkligen inte som att detta är över.
Att man koncentrerar fler covid-patienter till ett ställe har att göra med att vården då blir effektivare och arbetsförhållandena bättre.
– Det är lättare för sjuksköterskor och undersköterskor att vårda flera covid-patienter i ett och samma rum än att ha blandade iva-patienter utspridda på flera rum.
Personal som arbetar med covid-patienter använder precis som tidigare gasmask och annan skyddsutrustning och i rummen där patienterna vårdas råder undertryck.
Många i personalen har redan haft covid, berättar Ulf Karlsson, men inte han själv.
– Nej, jag kollade antikroppar för ett tag sedan och jag har inte haft det. Jag har ju inga barn hemma och det är det som är den stora skillnaden tror jag.
Den personal som haft covid har inte smittats på jobbet utan ute i samhället.
– Har man dessutom barn hemma är det nästan oundvikligt att smittas.
Fördelningen mellan vaccinerade och ovaccinerade patienter på corona-iva är ungefär fifty-fifty.
– Men alla de som är vaccinerade och hamnar på corona-iva har någon annan svår grundsjukdom som gör att de blir sjukare än andra som smittas, berättar Ulf Karlsson.
På måndag den 21 mars är det exakt två år sedan corona-iva i Piteå tog emot den första patienten. Sedan dess har man levt med vetskapen om att trycket alltid plötsligt kan öka.
– Teoretiskt har vi fyra platser just nu men skulle det bli ett trångt läge kan vi skapa upp till 12 iva-platser. Vi måste alltid ha en plan och en beredskap och kunna tagga upp verksamheten om det skulle behövas.
Att bemanna upp vid toppar är inte det enklaste då det i princip inte finns några vikarier.
– Vi klarar det genom att personalen jobbar extra och tar dubbelpass, de är fantastiska.
Hur ser du på den närmaste tiden?
– Jag är lite orolig för mars, april och maj, men jag hoppas att oron är obefogad, man får ta varje dag som den kommer och planera utifrån det.