Högstadieeleverna kan få egna datorer

Egna, bärbara datorer till alla elever i årskurs sju till nio. Det är ett förslag som kan bli verklighet redan hösten 2018 i Piteå kommun.

Förhoppningar. "Det är en jätteviktig satsning", säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun. (Arkivbild)

Förhoppningar. "Det är en jätteviktig satsning", säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-02-16 21:00

– Det är en jätterolig och viktig satsning och jag hoppas verkligen att den blir verklighet, men än så länge handlar det bara ett förslag till beslut, säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun.

Gymnasieeleverna i Piteå kommun har redan tillgång till egna datorer, förslaget är nu att även alla elever i årskurs sju till nio skulle få egna datorer redan hösten 2018.

– Vi hoppas kunna införa det på en gång för hela högstadiet, men det beror på vilka medel vi får tillgång till, säger Malin Westling.

Bakgrunden till förslaget är att regeringen har beslutat om en nationell strategi för skolans digitalisering. Från första juli 2018 blir det en ny förordning med nya skrivelser i både läroplaner och kursplaner där man lyfter fram just vikten av digitalisering.

– Det är det som gör det så angeläget att genomföra en här satsningen just nu. Vi är lite mer eller mindre tvungna att hoppa på det här tåget, säger Malin Westling.

Hon har nu sammanställt en rapport kring vad som behöver göras för att digitalisera grundskolan i Piteå kommun – vilka behov som finns och vilka åtgärder som behöver vidtas.

Hon påpekar att eleverna i årskurs nio också kommer göra alla skrivdelar på de nationella proven digitalt redan under 2018.

– Sedan tror vi också att den här satsningen blir ett fantastiskt lyft för kunskapsinhämtningen och för stimulansen i skolan. Vi har jätteduktiga lärare som längtar efter att få använda digitala verktyg i större utsträckning än vad man hittills kunnat göra, säger Malin Westling.

Kommunfullmäktige har redan tagit beslutet om att avsätta totalt drygt tio miljoner kronor under tre år för genomförande av den nationella it-strategin. Detta under åren 2018–20120. Men det handlar om tekniksatsningar från förskoleklass upp till årskurs nio.

– Men vi behöver styra om de medlen och sedan räcker inte heller pengarna, utan vi behöver mer medel för att i första hand kunna genomföra den här satsningen på högstadiet, säger Malin Westling.

Beslut kring datorsatsningen tas av politikerna i barn- och utbildningsnämnden, förhoppningsvis under mars månad.

Malin Westling hoppas kunna gå vidare med frågan efter beslutet.

Hon menar att det är ett enormt tryck just nu från regeringen – utbildningsdepartementet i första hand och Skolverket i andra hand på att kommunen ska genomföra satsningen. Många kommuner i närområdet har redan också infört datorer även för högstadieeleverna.

– Piteå borde också vara med på det tåget, säger Malin Westling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!