Syftet med tävlingen är att Piteå kommun vill få in kreativa idéer som bidrar till Piteås utveckling. Men också få en möjlighet att marknadsföra sig som arbetsgivare på orten.
– Kompetensförsörjningen är en av våra stora utmaningar, genom en sån här insats får vi möjlighet att väcka intresse för Piteå kommun. Vi ser tävlingen som en möjlighet att visa på bredd och möjligheter som finns inom kommunen, säger Maria Renström, personalstrateg vid Piteå kommun.
Tio bidrag skickades in under tävlingens gång och en juryn som består av kommunens ledningsgrupp valde ut två bidragsvinnare, då de såg att studenternas projekt kommer bidrar till kommunens utveckling. Första bidraget kommer från Saga Wallerström. Hon ska ta fram och testa hur kommunen kan använda sig av nudging i hälsofrämjande arbete.
– Mitt projekt går ut på att hitta och testa dessa små ”knuffar” som kan få medarbetarna i Piteå kommun att göra mer hälsofrämjande val för sig själva, säger hon.
Saga Wallerström är ursprungligen från Luleå och studerar sista läsåret på kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap vid Umeå universitet. Hennes projekt kommer att göras på distans och mest arbete blir det i påsk, för att sedan göra en utvärdering i början av juni.
Andra tävlingsbidraget kommer från Johanna Hagberg och Klara Hultin. Inför kommunens nya gång och- cykelplan 2022 ska de ta fram ett underlag som redovisar barn och ungas upplevelser i trafiken. Målsättningen är att genomföra projektet i mars 2021. Men eftersom det omfattar besök på skolorna så kommer studenterna anpassa sig efter covid-19-pandemin.
– Vi kommer i bästa fall besöka skolelever på låg- och mellanstadiet i Piteå kommun med omnejd och genomföra arbetet med underlaget på distans, säger Johanna Hagberg.
Johanna Hagberg och Klara Hultin är ursprungligen från Boden och båda studerar i Stockholm. Klara studerar masterprogrammet i Urban- och regional planering på Stockholms universitet. Johanna studerar masterprogrammet i Hållbar samhällsplanering och stadsutformning på Kungliga tekniska högskolan.
Vad lockade er att delta i tävlingen?
– Vi är engagerade i hållbar samhällsutveckling. För oss är tävlingsbidraget ett väldigt viktigt verktyg för att skapa goda möjligheter för samtal mellan kommunen och invånarna, säger Klara Hultin.