Anticimex förutspådde ett getingår, men så blev det inte. Inte heller andra skadedjur verkar ha ökat i Piteå, konstaterar Kenneth Nordström.
– Det kan finnas flera anledningar till det. Det kan bero på regnet, födotillgång, temperatur eller sjukdomar, säger han.
De flesta samtal som Anticimex får under semestertider gäller hästmyror och svartmyror. Ofta handlar det om stugägare som upptäcker att deras stuga blivit ett tillhåll.
– De samtal från husägare som ökar nu handlar om att svartmyror och stackmyror flyttat in i fastigheterna vilket är ovanligt för säsongen då de i huvudsak lever utomhus där deras föda och boplats finns. En orsak kan vara att de känner av den stora mängden regn som har kommit och kanske vill flytta in sina bon för att skydda dem, säger Kenneth Nordström.
En annan ovälkommen hyresgäst som kan ställa till problem är hästmyran. Den bygger bo i naturen, men kan ha så kallade satellitbon i fastigheters byggmaterial, isolering eller timmerstockar, berättar han.
– De är som uppfödningskammare. Om huvudboet blir för stort kan drottningen skicka iväg arbetare till ett nytt bo. De bär med sig pupporna som kläcks i väggarna.
Ett sätt att upptäcka hästmyror är att lyssna efter ljud.
– Det knastrar i väggarna och hästmyrorna kan lämna spån efter sig.
Det svåraste är att lokalisera boet, men när man väl hittat det så är hästmyror lätta att bli av med, försäkrar han.
– När folk försöker själva med bekämpningsmedel så röjer de spåren för oss. När det gäller hästmyror är det bättre att ringa oss.
Vad kan man tänka på för att slippa myror inomhus?
– För att försöka undvika alla sorters myror är det viktigt att hålla rent efter man ätit och undvika växtlighet i direkt anslutning till fastigheten. Det man kan göra för att minska risken för hästmyror är att inte förvara ved mot väggar eller lagra virke under stugor som står på plint.
En annan art som vuxit de senaste åren är vägglusen. Ofta är det personer som vistats utomlands som hör av sig till Anticimex. På grund av coronapandemin har många valt att hemestra i sommar i stället för att resa utomlands.
– Vi vet inte riktigt hur det kommer se ut i år. Det beror på hur vi reser runt i Sverige och om vi sprider befintliga vägglöss, säger Kenneth Nordström.