Satellitbilderna från vädersajten Earth som PT tagit del av visar en exceptionell höjning av partikelmassan för partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer, som kallas PM2,5, under några timmar gångna helg. PM2,5-värdena ökade under lördagstimmarna och vid 23-tiden låg de på 689 mikrometer per kubikmeter luft, men sjönk sedan timme för timme. EU:s gränsvärde ligger på 25 mikrometer per kubikmeter luft.
Varken i Piteå eller Luleå finns det några mätstationer som mäter förekomsten av PM2,5 och på miljökontoret i Piteå har man inga svar.
Mikael Ferm, enhetschef på miljö- och hälsoskydd, uttrycker förvåning över de höga värdena, men när han kollar på måndagseftermiddagen har värdens sjunkit.
– I Piteå genomför vi varje år en miljöövervakning gällande PM10 (större partiklar). För några år sedan kollade vi PM2.5 och då var halterna låga, så då övergick vi till att enbart mäta PM10.
Inte heller kommunens miljöinspektör Ingrid Olofsson har någon förklaring, men när hon kollade de höga värdena för PM2,5 så noterade hon att även värdet för PM10 låg högre än normalt.
– Vi mäter ju inte själva PM2,5 och jag har ingen förklaring, men de gränsvärden som finns får överskridas då och då.
När PT kontaktar Naturvårdsverkets luftenhet så har de redan uppmärksammats på de enormt höga värdena under lördag och natten mot söndag.
– Vi vet inte varför, men det kan ha uppstått något fel i satellitmätningen. Den är ju inte kopplad till mätstationer på marken. Vi har kontaktat SMHI och på deras bilder finns inte de här utslagen, men vi väntar på mer information. Det vi sett är att kvävedioxidhalten i Luleå inte sjönk som brukligt på natten, säger Anna Forsgren på luftenheten.
Under helgen pågick uppstart av Kappa Kraftliners fabrik i Piteå. Olyckliga omständigheter gjorde att svart rök bolmade från skorstenen, men det finns i nuläget inga kopplingar till de höga partikelvärdena.
– Det gjordes en polisanmälan mot Kappa på lördagseftermiddagen, men vi har inte fått in några partikelvärden. Det som hänt är att uppstarten krånglade och pannan fick drivas med olja under ett dygn. Dessutom tvingades fabriken göra flera start och stopp av pannan, säger Roger Larsson, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet som är tillsynsmyndighet.
Partiklar finns överallt i den luft vi andas. Källan till dessa kan vara både naturliga och genom mänsklig aktivitet.